Общината започва преговорите за придобиване на 81 дка край Гребната база

Автор: Благовест Андонов 3971
Общината започва преговорите за придобиване на 81 дка край Гребната база

Преговорите за придобиването на парцела от 81 дка край Гребната база ще стартират днес в Община Пловдив, научи trafficnews.bg. След  напрежението и протестите заради огромната зелена площ, която може да бъде застроена, собствениците на имота и кметският екип ще  проведат публични преговори.

Комисията на градската управа е оглавявана от зам.-кмета Величко Родопски, като в нея ще има и общински съветници. На срещата са поканени и граждански сдружения в лицето на „За парка” и „Спаси Пловдив”.

Очаква се на  срещата да бъдат дискутирани правните  анализи и пазарните оценки, които и двете страни са изготвили за бившия общински имот.  Независимата оценка на парцела, поръчана от градските власти е за 35 млн. лева.

Не е ясно дали Общината е склонна да плати огромната сума, както и дали собствениците на имота биха се съгласили да се разделят с него на такава цена. В бюджета за 2023 година има 500 хил. лева за връщането на имота, които ще са крайно недостатъчни. Първоначалната идея е да се предложи разсрочено плащане на терена за 5 или повече години.

Припомняме, че имотът от 81 дка е част от 140-те дка, които Община Пловдив загуби през смесеното  дружество,  което трябваше да създаде пловдивския Дисниленд.  Останалите 49 дка бяха заменени от Община Пловдив, като дадоха на частната фирма последните апетитни общински имоти.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина