Напрежението в ДГ „Мир” продължава! Родители: Мъжът на директорката ни снима с телефона си

Автор: Благовест Андонов 7358
Напрежението в ДГ „Мир” продължава! Родители: Мъжът на директорката ни снима с телефона си

Родители от ДГ „Мир” се срещнаха днес с кмета на Пловдив Здравко Димитров и зам.-кмета Стефан Стоянов преди началото на сесията на Общинския съвет.  Те изнесоха изключително обезпокоителни факти относно ситуацията в детската градина, като открито заявиха, че се страхуват от реваншизъм от страна на директорката Светлана Джаникиян. Един от родителите разказа, че мъжът на Джаникиян ги е снимал с телефона си как взимат децата от градината, като се чудят за какво са снимките и къде отиват те. И дори се опасяват за физическото си здраве.

Родителите посочиха, че определението „група родители” е неправилно, тъй като те са 80%. 157 семействата са се включили в подписката срещу директорката. Хората заявиха, че Светлана Джаникиян няма нито моралните, нито професионални качества да ръководи детското заведение. Като освен сред родителите, напрежението е силно и сред персонала. Едни от най-добрите педагози са напуснали, други служители започват да се държат изключително странно, вероятно от напрежението, което се стоварва върху тях.

Стана ясно още, че директорката си е назначила заместничка, която да върши административната работа, тъй като вероятно самата тя не може да го прави. Зам.-директорката пък била уволнена като експерт в районната администрация в „Западен” преди това.

Зам.-кметът по образование Стефан Стоянов съобщи, че първата проверка в ДГ „Мир” е приключила и на директорката е наложено първото от тристепенното административно наказание – забележка. В следващите дни предстоят още проверки. Стоянов обясни, че те не могат просто да уволнят Джаникиян, тъй като има Кодекс на труда, който я пази. Ако я освободят, без да имат основание, тя ще ги осъди, а парите за обезщетение отиват от бюджета на градината.

Здравко Димитров се съгласи с всичко, казано от родителите, като той също е на мнение, че директорката няма да си тръгне сама от поста. Поиска в най-кратки срокове да се направи нова проверка на цялостното функциониране на ДГ „Мир”. Той възложи на Стоянов още в следващите дни да се направи среща в отдел „Образование” на общината между родителите и директорката, на която да присъства и районният кмет на „Западен”, за да се поставят всички проблеми.

„Аз съм бил районен кмет на „Западен”, районът винаги е бил еталон за управлението на детски градини и училища. И в момента ми е много болно от това, което чувам и виждам. Ще се опитам да направя всичко възможно, проблемите да бъдат решени”, посочи Здравко Димитров.

Припомняме, че скандалът започна през октомври миналата година, когато родители на децата скочиха срещу начина на управление на детското заведение от директорката. По думите им, тя създава изкуствен конфликт между тях и персонала. Катализаторът на напрежението бе на 29 октомври, когато Джаникиян събра родителите на извънредна среща. Във физкултурния салон тя разказа на майките и бащите, че до нея е била депозирана жалба, в която се казва, че 5-годишно дете е било малтретирано от лелка, системно е наказвано да стои на стол, да не закусва и да мие тоалетните. Според родителите обаче това е лъжа, а новата директората използвала тази жалба като един вид „оръжие“, за да накара персонала да напусне и тя да постави свои хора на освободените позиции.   

Последва порой от жалби до институциите от различни страни в конфликта. Проверката на общината и Държавна агенция „Закрила на детето" откри пропуски в действията и на директора, и на персонала. Общината връчи предписания и препоръча подобряване на психоклимата и диалога. Във вторник оградата на ДГ „Мир“ осъмна с транспаранти срещу Светлана Джаникиян, които гласят „Искаме МИР в ДГ „Мир“ и „Обещахте оставка“.

Междувременно директорката увери, че е провела две срещи с колектива и недоразуменията са изчистени. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина