Напаст! Пловдивчанин махна близо 30 кърлежа от кучето си след разходка в градски парк

Автор: Благовест Андонов 4672
Напаст! Пловдивчанин махна близо 30 кърлежа от кучето си след разходка в градски парк

За истинска напаст от изключително опасни паразити,  които са плъзнали из зелените площи , сигнализира читател. След разходка на домашния си любимец в квартал „Христо Смирненски” в пловдивския район „Западен”, той е открил над 30 кърлежа по кучето си.

„Тази година често намирам кърлежи по кучето си, но обикновено по 1-2, най-много.  Подобно нещо не ми се бе случвало! След разходка го проверявам задължително и като започнах да го гледам видях няколко от гадините – малки и кафяви. Вероятно са били ларви, но това не ги прави по-малко опасни. Ако кучето ми не бе с бяла козина, никога нямаше да ги открия! Над 3 часа го чистих от паразитите. Кучето ми е обезпаразитено, ако някой от кърлежите го захапе – няма проблем, гадинката ще умре. Но имам дете, кaкво става, ако кърлежът го полази и му се забие? Спешни отделения, антибиотици… няма смисъл да казвам какви болести пренасят тези паразити! Пълно безобразие”, пише пловдивчанинът. Той уточни, че не е разхождал домашния си любимец в тревисти местности и полета, а в съвсем нормална градска сред – по бул. „Копривщица” покрай велоалеята и парковете около булеварда.

„Там, в съседство има детски площадки. Няколко пъти съм сигнализирал за тези зони в ОП „Дезинфекционна станция”. Тази година просто пръскат безобразно. Единият ден едната площ, другият ден съседната. Да не говорим, че след като напръскат определени зони, след това започва да вали. Не виждам и логика защо „Западен” е последен в списъка  с планово пръскане, при положение, че това е районът с най-много зелени площи”, пише още читателят ни.

От „Дезинфекционна станция” казаха, че тази година има огромен проблем с координацията с „Паркове и градини”, които трябва да поддържа зелените площи.

„Ако тревата е над 10 см и да пръскаме няма никакъв ефект.  Инсектицидите не достигат до почвата. Не знам защо не косят в онзи район, и друг път сме имали сигнали за там. Още тази вечер ще напръскаме, но тревата трябва да е окосена”, казаха от предприятието.

В същото време директорът на „Паркове и градини” Стоян Алексиев непрекъснато се оправдава, че заради ниските заплати и многото работа, от ОП-то не могат да си намерят косачи . Така, докато двете общински предприятия си прехвърлят топката, зелените площи в Пловдив бъка от гадините.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина