Най-после! Започва строителството на многоетажен паркинг за 151 автомобила в „Западен“

Автор: Благовест Андонов 5719
Най-после! Започва строителството на многоетажен паркинг за 151 автомобила в „Западен“

Първият многоетажен паркинг в Пловдив ще започне да се строи до края на февруари, научи TrafficNews.bg.  Очаква се съоръжението, което ще бъде в район „Западен” да положи основите на новата ера в паркирането под тепетата, предвид постоянно недостигащите места и терени.

Проектът и техническото задание на кръстовището на улици „Орфей“ и „Звезда“ вече е одобрено. Единственото, което се очаква са документи от строителния надзор на обекта, а след това ще се издаде и строителството разрешение. След това няма да има пречки за започването на строителството.

„Това е бъдещето. Терените в Пловдив са все по-малко, пък и навсякъде, където може да се запазят за зелени площи сме длъжни да го направим“, каза кметът на района Димитър Колев.

Фирмата, която ще построи паркинга е „Арх. Ситистрой” ООД”, която  спечели обществената поръчка с цена от 2,611 млн. лева без ДДС за строителството на многоетажния паркинг, а още 80 хил. лева са за изготвянето на техническия проект. Срокът за изпълнение на паркинга е 240 дни. Поръчката включва направата на проект на инженеринг и строителството на съоръжението, което е за 151 автомобила.

Паркингът ще бъде на четири етажа, като на първия ще има търговски площи за отдаване под наем. На останалите три ще има по 51 паркоместа. В заданието е заложено, че при интерес от страна на пловдивчани към съоръжението, то може да се разшири с още два етажа. Паркингът ще може да се наема от живеещите в близост срещу месечен абонамент. Все още не е ясна цената, на която ще бъде наемано едно паркомясто, както и самите условия. Това трябва да бъде решено от Общинския съвет, след като паркингът бъде построен.

Градските власти работят по 4 съоръжения, но проведената поръчка за паркинга и заложените пари в Бюджет 2019, го правят най- напредналия проект. 

Концепцията на паркингите обаче няма да бъде една и съща. Към момента идеята на градската администрация е да се направят два общински, а още два да бъдат изградени на публично-частно партньорство.

Единият общински многоетажния паркинг ще бъде на мястото на бившия ТЕЛК на улица „4-ти януари”. Там всички съгласувателни процедури са минали, като се очаква до няколко месеца строителството да започне. Първият многоетажен паркинг трябва да поеме колите от Съдебната плата и тези от Капана и „Отец Паисий”. 

Другият паркинг, който се предвижда е на мястото на ДКЦ 6 край хотел „Лайпциг”. Лечебното заведение ще бъде преместено в МБАЛ „Св. Мина”, а сградата ще бъде съборена. Там обаче градските власти предвиждат терена да бъде даден на концесия и частна фирма да направи паркинга.

Общински многоетажен паркинг ще бъде изграден в зона А8 в ЖР „Тракия”. Той ще поеме поне 300 коли, но може и да бъде и с повече етажи. Той ще се намира в карето между улиците „Георги Божков”, „Княз Борис I” и булевард „Освобождение”.

Очаква се тази година да се пристъпи и към проектирането на паркинга и догодина да се изгради.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина