Над 350 кг отпадъци събраха доброволци на Гребната база в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 630
Над 350 кг отпадъци събраха доброволци на Гребната база в Пловдив

Гуми, пластмасови опаковки, бирени кенчета, строителен отпадък, дрехи и всякакви отпадъци бяха сред съкровищата които откриха доброволци по време на почистваща акция на Гребната снощи, организирана от ентусиасти от сдружение БГ Бъди активен и Зелени Балкани. Проявата бе част от кампанията Junk Around, част от дългосрочната програма _Място България,  с която от сдружението се опитват да ангажират гражданите да пазят чиста и красива градската среда.

Акцията стартира от западния паркинг на Хангарите, и продължи по дигата и парковите околности и стигна до края на алеята на Гребната. “Главната ни цел е не само да почистим мястото, но и да ангажираме гражданите дългосрочно в идеята за град без отпадъци и да изградим чувство на отговорност за опазване на околната среда у тях.”, каза Гергана Ангелова от сдружение БГ Бъди активен. В почистването участие взеха над 70 доброволци, а по време на почистващия поход от различни локации се присъединяваха случайни минувачи, и спортуващи.

 „Страхотна инициатива. Всеки ден идваме тук да бягаме и ни е правило впечатление, че има доста отпадъци в горичката. С радост се включихме с партньорката ми и събрахме по 1 голям чувал. Смятаме, че всеки трябва да поеме отговорност и да участва в подобни инициативи. Поздравяваме организаторите и с нетърпение очакваме следващите им събития, за да можем да се включим пак“, сподели младо семейство, дошло да спортува и взело участие в JunkAround. От събитие бе събран над 350кг отпадък, който бе извозен от "КМД" Пловдив, партньори на инициативата.

По време на събитието от "Зелени Балкани" запознаха участниците със заобикалящата ни жива среда – биоразнообразието в и около градовете, като в края на събитието организираха и викторина. Мястото е част от екологичната мрежа Натура 2000, като почистването ще се проведе на територията на 2 защитени зони – Река Марица (BG0000578) по Директивата за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, и Марица – Пловдив (BG0002087) – по Директивата за опазване на дивите птици. 

За да бъде променено отношението на хората в Пловдив към отпадъците и да бъдат въвлечени в почистване и поддържане на общите градски  пространства, събитието бе отворено за всички желаещи. Акцията завърши с приятна неформална част, под формата на пикник, на която се заформи диалог между включилите се участници относно  състоянието не само на Гребния канал, но и на повечето паркови пространства и това чия отговорност са и защо има толкова много мини-бунища.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина