Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ „Св. Георги” отбеляза 30-годишнината на интензивното си отделение

Автор: Plovdiv Now 7923
Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ „Св. Георги” отбеляза 30-годишнината на интензивното си отделение

Автор: Екатерина Ваклинова

УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив отпразнува 30 години от създаването на Интензивното отделение на Клиниката по детска хирургия.

Събитието беше открито от началника на Клиниката проф. Д-р Пенка Стефанова. Гости бяха едни от първите излекувани пациенти на отделението и техните родители. Поканени бяха и част от ръководството на Университетската болница, началници на клиники и отделения, представители на местната власт, бивши колеги от клиниката.

Пловдивският митрополит Николай извърши водосвет. Той подари на отделението картина, репродукция на „Иисус с децата”, предава trafficnews.bg.

"Колеги, приятели и гости, събрали сме се по изключителен повод. В нашия живот като лекари, анестезиолози, хирурзи, имаме различни емоционални състояния – от пълна радост до разочарованието, от изтриването на сълзите, до радостта в майчините очи. Поклон пред създателите на това отделение – проф. Атанас Атанасов, който е бащата и основоположникът, доц. Чаталбашев, проф. Чолаков, д-р Щерев", бяха думите на началника на отделението Пенка Стефанова, с които тя откри церемонията.

На тържеството присъства дъщерята на основателя на отделението проф. Атанас Атанасов – инж. Атанасова, която с вълнение изрази признателността и гордостта си, че пътят, чието начало е поставил баща й преди 30 години, има последователи. Тя припомни и важни думи на баща си: „Лекувайте всеки пациент като свой най-близък роднина”.

„На тези хора дължа това, което съм днес. В болницата съм постъпил на няколко дни, сега съм на 27 години. Когато съм се родил 3 см. от хранопровода ми са липсвали и със 7 манипулации са успели да свържат двете парчета”, сподели Красимир Коев, който е първият излекуван пациент на отделението.

„Била съм на няколко дни, когато съм постъпила тук. Имала съм вроден порок на сърцето и срастване на белия дроб с хранопровода. Направени са ми няколко операции. Сега съм на 29 години и съм учителка в детска градина”, сподели през сълзи Кристина Кузманова, първата излекувана пациентка на отделението.

Поздравителни адреси изпратиха изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Георги" проф. Карен Джамбазов и ректорът на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина