Екзотични животни от пет континента ще населяват пловдивския зоопарк СНИМКИ

Автор: Благовест Андонов 13906
Екзотични животни от пет континента ще населяват пловдивския зоопарк СНИМКИ

„Пловдивчани ще имат зоопарк!”, това написа кметът Иван Тотев в профила си във Facebook, след като излезе решението на ВАС. Вече три години зоопаркът се върти из съдилищата, а дори на подсъдимата скамейка седна и градоначалникът.  

Темата бе табу за градските власти, но както се казва в известния афоризъм – всичко е добре, когато свършва добре. В следващите месеци се очаква офанзива по зоопарка, който да заработи през лятото. Идеята е обектът да вземе Акт 15, общинското предприятие да вземе животните и до Акт 16 те вече да са свикнали с новите си местообитания.

Животните ще бъдат закупувани на пряко договаряне, като пространствата им вече са очертани и определени.  Очакват се екзотични животни от пет континента. 23 са хабитатите, като във всеки един от тях може да се отглеждат по 40-50 животни, ако видовете им позволяват. Хабитатите ще се доближават максимално до естествената среда на животните.

За мечките е заделена площ от 3 декара, която ще наподобява гора. Вътре те ще имат собствен басейн с рекичка, както и различни храсти с плодове. За маймуните пък ще има отопление, за да се осигурят температурите, на които те са свикнали да живеят.

В списъка са леопардовите котки – сервал и оцелот. Една от най-красивите диви котки – евразийски рис, както и забавните сурикати. В списъка с 13 животни са още патагонска мара, носато мече, фламинго, нанду, американска видра, камила, черен лебед и лама.  Специална клетка пък ще бъде изградена за тигъра, която не бе включена в първоначалния проект.

Очаква се и много животни от други зоопаркове, които са обещани на Пловдив заради новите условия за отглеждането им. В списъка са редица птици и бозайници. 

Очаква се през лятото зоокътът да бъде готов, ако всичко върви по план. Кметът бе анонсирал, че след дострояването на зоопарка, той ще бъде безплатен за пловдивчани до края на годината заради дългата сага със строителството му.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина