Екобомба в Марица! Пластмаса и боклуци заляха коритото на реката до Гребната база

Автор: Ива Модова 5845
Екобомба в Марица! Пластмаса и боклуци заляха коритото на реката до Гребната база

Зеленината по тревните площи на Пловдив са едно от най-привлекателните места за разходка през пролетта. Освен по местата, където върви масовия поток от почиващи пловдивчани по-скритите пътеки също са предпочитано място за бързо откъсване от градската среда. А какво по-хубаво от разходка край реката? Най-удобното място за това е Гребният канал в Пловдив и намиращите се край него гористи местности. Сладостта от разходката обаче, ще се превърне в кошмар, само на метри от края на моста на влюбените. Вместо зеленина и спокойствие, пред вас ще открие гледка, надминаваща и най-лошите ви кошмари.

Читателка на TrafficNews.bg ни изпрати снимки от нерегламентирано сметище, което се е образувало в района на моста, след който може да се стигне до дигата на река Марица и до самата вода.

Гледката е наистина потресаваща - купища от пластмасови бутилки, разхвърляни по тревните площи, а и в самата вода в коритото. И макар мястото да не е оживено и от там да няма алеи, покрай които да се поставят кошове за отпадъци очевидно авторите на това сметище не са изградили в себе си чувството за екология и опазване на околна среда, коментира нашата  читателка.

"Докога ще продължаваме да тровим природата? И кога ще осъзнаем, че опазването й е изцяло наша отговорност?", пита пловдивчанката.

Наш репортер сигнализира за нерегламентираното сметище до ОП”Градини и паркове”, които се грижат за почистването и опазването на тревните площи в Пловдив. От предприятието веднага назначиха проверка на място, като ще бъде направен обход на пространствата около реката. Поет е ангажимент нерегламентираното сметище да бъде премахнато.

„Ангажиментът за почистването на парка и реката е на ОП”Градини и паркове”, но това не значи, че хората трябва да изхвърлят боклуците си там. Призоваваме любителите на гористата местност да пазят природата. Има достатъчно съдове за смет, за да си изхвърлят в тях отпадъците”, призоваха от ОП „Градини и паркове”.

Този случай не е прецедент. Преди повече от месец, ситуацията на коритото на реката бе подобна. Пластмасови бутилки, найлонови торбички, кенчета от бира, хартии и опаковки от почистващи препарати бяха изсипани по поречието на Марица. Мерки по почистването бяха незабавно взети, но труда на общинското предприятие сякаш отидоха на вятъра. Сметището е многократно по-голямо, месец след почистването.

 

За съжаление, състоянието на повечето реки в България е подобно. Никой не се грижи за почистването на коритата, а това е и една от причините реките да се задръстват и да причиняват щети в къщите на живущите в района.

В края на месец март бе извършена ударна проверка по поречието на реките в Пловдив и региона от РИОСВ-Пловдив. В изпълнение на заповед на министъра на околната среда и водите инспекцията задължи кметовете на 17-те общини в обхвата си до 15 март да извършат цялостен обход на речните легла и прилежащи територии и при установени нерегламентирани замърсявания да предприемат  действия за почистването им, както и да не допускат следващо замърсяване.

За констатираните нерегламентирани замърсявания ще бъдат предприети административно-наказателни мерки. Законът за управление на отпадъците  предвижда налагане на глоба на кмета на общината в размер от 3000 лв. до 10 000 лв.

Потресаващата гледка по поречието на река Марица може да видите в СНИМКИТЕ: 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина