Единственият вариант имотът на Гребната база да бъде купен от Общината

Автор: Благовест Андонов 5149
Единственият вариант имотът на Гребната база да бъде купен от Общината

Единственият вариант имотът от 82 дка на Гребната база да бъде придобит от Община Пловдив е тя да го откупи от частния собственик „Тея Инвест”. Това е показал правният анализ, който бе възложен от градските власти за придобиването на имота и бе цитиран от кмета Здравко Димитров. По думите му всичко друго би било национализация.

„Собствениците на имота проявяват разбиране и са готови да го продадат. Всичко друго, което се говори е популизъм. И то се говори от човек, който е председател на комисията по устройство на територията. В момента, ако собственикът иска може да загради целия имот и да започне да строи Дисниленд. Това му го позволява законът”, заяви Зико, цитиран от trafficnews.bg.

На днешната сесия се гледат четири предложения, свързани с въпросния имот. Едно от гражданската местна инициатива, едно от община Пловдив и други две от „Съюз за Пловдив” и „Демократична България”. Предложенията са свързани с това имотът да бъде върнат в активите на община Пловдив, като се сформира и комисия от общински съветници, представители на община Пловдив и граждански сдружения, които да участват в преговорите. Те ще стартират, когато бъдат готови пазарните оценки, които в момента се изготвят.

Главният архитект Димитър Ахрянов заяви, че в предишния Общ устойствен план имотът е бил за озеленяване, но с решение от 2015 година общинският съвет прави частично изменение на ОУП и го променя на зона за спорт и атракции. Едно от предложенията е на ДБ е именно имотът в Общия устройствен план да бъде върнат за озеленяване и след това той да бъде отчужден, според администрацията, обаче това не е приложимо. В залата на местния парламент  има и представители на местното гражданско сдружение „За парка”, които се изказват по казуса.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина