Директорката на ДГ „Мир”: Ние сме едно семейство, недоразуменията с колектива са изчистени

Автор: Добринка Димова 6926
Директорката на ДГ „Мир”: Ние сме едно семейство, недоразуменията с колектива са изчистени

„Проведохме две срещи с колектива и недоразуменията са изчистени. В добри отношения сме, психоклиматът е възстановен. Хората бяха притеснени не от мен, а от това, което става у част от родителите. Успях да ги успокоя. Обясних им, че ние трябва да бъдем като семейство. И както в едно семейство, противоречията могат да се решат само с компромиси и разговори. В крайна сметка взехме решение - както те за себе си, така и аз, завбъдеще за поставяме открито проблемите на масата и да ги решаваме още при възникването им. За целта ще се събираме веднъж седмично, за да коментираме позициите си и да обсъждаме работата.  Това заяви директорът на ДГ „Мир” в пловдивския район „Западен” Светлана Джаникиян. Тя е категорична, че всички хора в екипа й са изключително интелигентни и позитивни и тя няма лично отношение към никого. А притесненията на родители и част от възпитателите за реваншизъм от нейна страна определи като напълно неоснователни. „Това е абсурдно. Аз съм възпитавана в християнски ценности и не смятам, че това е начинът да се действа”, посочи Джаникиян.  

Припомняме, че скандалът започна през октомври миналата година, когато родители на децата скочиха срещу начина на управление на детското заведение от директорката. По думите им, тя създава изкуствен конфликт между тях и персонала. Катализаторът на напрежението бе на 29 октомври, когато Джаникиян събра родителите на извънредна среща. Във физкултурния салон тя разказа на майките и бащите, че до нея е била депозирана жалба, в която се казва, че 5-годишно дете е било малтретирано от лелка, системно е наказвано да стои на стол, да не закусва и да мие тоалетните. Според родителите обаче това е лъжа, а новата директората използвала тази жалба като един вид „оръжие“, за да накара персонала да напусне и тя да постави свои хора на освободените позиции.   

Последва порой от жалби до институциите от различни страни в конфликта. Проверката на общината и Държавна агенция „Закрила на детето" откри пропуски в действията и на директора, и на персонала. Общината връчи предписания и препоръча подобряване на психоклимата и диалога. Вчера оградата на ДГ „Мир“ осъмна с транспаранти срещу Светлана Джаникиян, които гласят „Искаме МИР в ДГ „Мир“ и „Обещахте оставка“. А зам.-кметът с ресор “Oбразование и бизнес развитие” Стефан Стоянов съобщи, че тази седмица Община Пловдив ще задейства процедура, с която да наложи на директора първото от тристепенното административно наказание – забележка. 

„Много болно ми стана вчера сутринта, като видях плакатите. От самото начало се опитвам да успокоя всеки един. Умолявам родителите от III група, с които са проблемите, да седнем на разговор, с дипломация, с разбиране от двете страни, да намерим общ език и работата да продължи. Защото по този начин и авторитетът на детската градина страда. На първата среща ги попитах ги какви претенции имат спрямо мен. Предложих им да видим какви са различията. Те обясниха само, че искат оставката ми и нищо друго не ги интересува. Но смятам, че винаги може да се намери една платформа, на която ние да разговаряме”, посочи директорът.

Тя обясни, че е изпълнила всички предписания на Общината и Държавната агенция за закрила на детето, включително и относно видеонаблюдението. Представила е своето становище в градската администрация след връчването на констатациите от проверката и препоръките. Сега очаква окончателното решение на проверяващите. Що се отнася до учебния процес, според нея той протича нормално. Децата по групите са спокойни и се обучават в добра атмосфера. Вече е пусната и анкета сред родителите, която цели да се изготви анализ дали ефективно се спазват регламентите на механизма за противодействие на тормоза и насилието в институциите в сферата на предучилищното образование. И съответно – да се подобри работата между педагозите и родителите.  

„Проверките, които бяха направени от Община Пловдив и Държавна агенция за закрила на детето, установиха, че не съм нарушила закона по никакъв начин. И смятам, че с всички сили, които полагам в момента, ние ще подобрим психоклимата и с част от родителите от 3 група. Смятам, че трябва да положим всички усилия и да се намери форма и начин да продължим да работим заедно”, смята директорът.

Още следващата седмица тя ще организира нова среща с родителите. По предписания на Агенцията за закрила на детето на нея ще присъстват и независими медиатори.

Междувременно стана ясно, че родителите възнамеряват да присъстват на утрешната сесия на Общинския съвет. Там те отново ще поискат отстраняването на директорката.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина