Деца ще строят собствен град от дърво, с кули и мостове на Младежкия хълм

Автор: Plovdiv Now 7823
Деца ще строят собствен град от дърво, с кули и мостове на Младежкия хълм

През месец юни Младежкият хълм в Пловдив ще се превърне в „Град на децата“ – при това създаден по идея на и от самите деца. Всеки уикенд от 11.00 до 17.00 часа „Детска архитектурна работилница“ предлага уъркшопи за деца от различни възрасти. С помощта на архитекти и изцяло с екологични и рециклирани материали те ще могат да изградят различни макети и структури в реални размери на Младежкия хълм.

„Изграждаме заедно“ е проект по идея на немските артисти Мартин Калтвасер и Майк Ронц. Организатор на проекта е Гьоте-институт България. Основни партньори: Ателие 3, Детска архитектурна работилница, Пловдив 2019, Открити пространства. С подкрепата на Wilo Foundation.

В Деня на детето - 1-ви юни - Детска архитектурна работилница, Гьоте-институт България, Сдружение „БГ Бъди активен“ и „Пловдив 2019“ ще предложат целодневна програма с активности за деца - от архитектурни уъркшопи до групови тренировки, от ателиета за занаяти до въжен парк.

Детският празник ще отблежи не само Деня на детето, но и началото на мащабната инициатива „Изграждаме заедно: Град на децата“, която е и сред основните проекти на Пловдив за Европейска столица на културата в апликационната книга на града.

В следващите седмици пловдивското тепе ще се превърне в детски град - изграден по идея на децата и от самите тях. Те ще могат да развинтят въображението си, да си представят своя мечтан град, но и да го построят в умален вариант. С помощта на архитекти и изцяло с екологични и рециклирани материали децата ще изградят различни макети и структури в реални размери на Младежкия хълм.

ГРАФИК НА РАБОТИЛНИЦИТЕ

Място: поляната на Младежкия хълм до бившия пионерски дом

1 юни – Град на децата

10.00-18.00 часа                                                                                           

Възраст: без ограничение

Внимание! Деца строят град! На първи юни децата от Пловдив са поканени да се присъединят в изграждането на град на децата. Тук с подкрепата на професионалисти децата ще участват активно в градското планиране като архитекти и строители. Заедно те ще издигнат техен собствен град от дърво, рециклирани строителни и индустриални материали.

8 и 9 юни - Геодезически купол

11.00 - 17.00 часа                                                                                                                        

Възраст: 6-12г

Ще си говорят за куполите и това как могат да бъдат устойчиви без вътрешни подпори. Ще се запознаят с изследванията на американския архитект Бъкминстър Фулър и неговата идея цели градове да бъдат затворени в гигантски геодезически куполи. Ще създадат тяхна интерпретация изцяло от триъгълници и ще опитат всички да влязат вътре.

15 и 16 юни – Мост

11.00 - 17.00 часа                                                                                                                        

Възраст: 6-12г

В това упражнение ще разберат какво държи моста стабилен над реката. Ще се запознаят с творчеството на великия изобретател, архитект и скулптор Леонардо Да Винчи. Ще разгледат интересни примери на мостове и ще експериментират с различни по форми конструкции, тествайки ги на различни натоварвания. Всяко дете ще си направи модел на мост от клечки за сладолед, а накрая заедно ще създадат истински дървен мост, вдъхновен от Леонардо.

22 и 23 юни – Палаткови структури

11.00 - 17.00 часа

Възраст: 6-12г

Ще си поговорят за това какво кара сградите да не падат, как трикракото столче стои изправено и какво държи моста стабилен над реката. Ще разгледат къде хората по света живеят в палатки и какви видове може да срещнем. Накрая ще създадат умалени модели, които после ще превърнат в истинска палаткова структура в реални размери.

29 и 30 юни – Модел на къща на дърво

11.00 - 17.00 часа

Възраст: 6-12г

Мечтал ли си си да живееш като птиците в клоните на дърветата, да измислиш и създадеш своя приказна къща на дърво? Ако е така, то това упражнение е точно за теб. Ще бъдат създадени умалени модели, използвайки клечки за сладолед, дървени клони, бамбукови шишове, канап, велпапе и други естествени материали.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина