Бутат Гарнизонна фурна, на нейно място - парк? Окончателното решение идва след среща утре

Автор: Виктория Петрова 4448
Бутат Гарнизонна фурна, на нейно място - парк? Окончателното решение идва след среща утре

"Не сме променили решението си на мястото на Гарнизонна фурна да бъде изграден парк и зона за отдих. Имаме договор, който и към момента в сила. При налично финансиране, ще пристъпим към събаряне на фурната. По въпроса дали тя да бъде арт център, считам че това е по компетентността на Общински съвет, район "Западен" не може да вземе такова решение. Но нашата воля и искането на хората е за парк", посочи кметът на район "Западен" Димитър Колев. 

Пари за бутането на Гарнизонна фурна е имало в бюджета на район "Западен", ала когато Емил Миразчиев внесъл подписки, парите са били пренасочени за текущи нужди на района. Това обясни кметът Иван Тотев, който застана твърдо зад думите на Колев и посочи, че волята на Общината е там да има паркова площ. 

"Общинската администрация продължава да поддържа становището, чрез което имотът бе изискан от държавата, а именно превръщането му в парк, каквото е и желанието на живущите там", посочи градоначалникът. 

Иван Тотев анонсира, че утре ще се състои среща за бъдещите културни пространства в Пловдив и темата с Гарнизонна фурна ще бъде повдигната. Дебатът ще бъде проведен на експертно ниво с хора от културните среди на града и ще засяга управлението на местата за култура, формирането на Културния календар с оглед на новите пространства в града, с оглед на това, че в бюджета ще има повече пари за култура. 

"Това, че един човек иска друго, не значи, че трябва да бъде спиран проектът. След срещата ще излезем с официално и крайно становище за съдбата на Гарнизонна фурна", завърши кметът Иван Тотев. 

Припомняме, че през ноември Общинският съвет в Пловдив отхвърли искането на инициативната група около Емил Миразчиев Гарнизонна фурна да се превърне в център за съвременно изкуство.

Дебатите възникнаха, след като мястото от 7 дка бе дарено от военните на Община Пловдив за изграждането на парк. 357 хил. лева за бутането на сградите там бяха гласувани, но след гражданското недоволство парите бяха прехвърлени в други пера, както бе съобщено и днес. 

Артисти, галеристи и представители на творческите гилдии ще обсъдят с местните власти как да се управляват артистичните пространства в Пловдив и да се представи многопластовия културен живот утре в Дома на културата "Борис Христов". Срещата им е от 10 часа и по време на обсъжданията ще се коментира и формирането на културния календар на града и как той да отговаря на възможностите да се напълнят артистичните пространства с живот.

Намерението да се въведат нови правила на културната сцена под тепетата обяви преди време кметът Иван Тотев. Тогава той спомена галериите на ул. "Гладстон" и "Детмаг", които ще отворят врати през тази година. Представителите на всички гилдии ще имат възможност да предложат свои идеи, а след това те ще бъдат обобщени и представени пред обществеността.

Няколко дни преди дискусията в Дома на културата в кметството на район "Централен" се проведе среща на Георги Стаменов със заместник-кмета по култура и туризъм на община Пловдив инж. Александър Държиков, арх. Петко Костадинов от АРКО студио, изпълнителя на проекта Михаил Иванов, Кирил Велчев и Светлана Куюмджиева от ОФ „Пловдив 2019“. Те обсъдиха детайли по изпълнението и въпросите по менажирането на новоизграждащата се галерия.

Тя ще се управлява от някоя от структурите на Община Пловдив. Още преди срещата своята визия за финансирането на проекти изложи драматургът Александър Секулов по време на пресконференцията за премиерата на мега спектакъла "Одисей". Ако искаме културните институции да надскочат и да предизвикат себе си, това е пътят. Спектакълът ни "Одисей" показва огромните възможности на кооперирането между общината и културните институции. Само така артистите могат да правят конвертируемо изкуство, каза той.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина