Бездомно куче нахапа пловдивчанин, семейството седмици наред сезира институциите

Автор: Plovdiv Now 6555
Бездомно куче нахапа пловдивчанин, семейството седмици наред сезира институциите

Бездомно куче нахапа пловдивчанин в Смирненски. Мъжът е бил подгонен, а кракът му от части разкъсан от кучето, което вече няколко месеца не бива прибирано от институциите, въпреки случилото се.

За случая повече разказва съпругата на пострадалия мъж - Надежда Дончева. Жената обясни, че в края на месец март е забелязала въпросното куче, което се е скитало из улиците на квартала. Няколко пъти Дончева дори е била следена от кучето до дома й, докато е била с 3-годишната си дъщеря, пише  TrafficNews.

„Изпитах ужас още като го видях, тъй като винаги е с широко отворена уста, не ходи нормално, а тича и скача. Въпреки това запазих самообладание и се молих да се приберем невредими аз и дъщеря ми, докато ни следеше. Впоследствие започнах да виждам кучето всеки ден и го заобикалях, молейки се всичко да е наред”, разказва Дончева.

На 17 август обаче историята се развива по изключителен неприятен начин за Надежда и семейството й. В този ден мъжът й се е прибирал от работа към 23:30 вечерта с велосипед, когато бива подгонен и нападнат от същото куче.

„Брутално захапан, той се прибра вкъщи в потресаващ вид. Разминал се е само с едно ухапване, понеже е успял да се задържи на велосипеда и е избягал. Явно и кучето се е уплашило и не е продължило да го гони. Следва обикаляне по болници , инжекция тетанус, превръзки, промиване и т.н. и период от една седмица домашно лечение на легло, понеже е засегнат прасецът и ходенето беше невъзможно”, сподели тя.

През това време Христина се опитва да сигнализира многократно различни институции за агресивното куче, за да бъде избегнат подобен или по-страшен случай, но без успех.

„Първият ми опит беше на 21 август в район „Западен”. Получих няколко подигравки от охраната и от човек от отдел „Екология”. Обещаха да ми се обадят, че веднага пращат екип и още хиляди небивалици. На 22-ри отивам отново вече да пусна писмено молба. Отказаха ми, но аз настоявах. Написах молбата на хвърчащ лист и те ми казаха, че сами ще я входират в деловодството. Пълен абсурд. Грабнах си листа и си входирах молбата. Разбира се - нищо. Господинът от отдел „Екология” ми каза, че ако случайно видя отново кучето да го задържа и да се обадя в приюта, за да дойдат да го приберат. Отново абсурдно за мен. Как се очаква да го задържа. Очевидно съм и с малко дете и това е невъзможно, а и опасно”, разказа още тя.

Последва пореден опит Надежда да се свърже с общинския приют и успява.

„Обясних всичко, както и стъпките, които съм предприела. Единственото, което ми казаха по телефона беше " Лошо... Много лошо..", но все пак ми дадоха надежда, че може би евентуално ще приберат кучето. То все още продължава да си скита наоколо и да се хвърля на хора, коли, велосипеди, тротинетки. Преди два дни беше на детската площадка в затворен комплекс до вкъщи, след това се разходи около нашия блок отново яростно, лаещо и скачащо без очевидно никакъв дразнител наоколо”, разказва още тя.

Тогава Надежда отново се обажда в приюта, за да дойде екип, но това не се случило.

„Отказаха ми, понеже имали график и трябва да го спазват. Веднъж в седмицата ходи патрул в даден район за около два часа, обикалят и търсят кучета без маркировка. Отново обясних, че кучето е с маркировка, но е агресивно. Заявиха отново, че няма да дойдат”, добави Надежда.

На 7 септември тя за пореден път пуска молба в районното кметство, където твърди е получила съвет от служителка да вземат нещата в свои ръце.

„Да вземем нещата в свои ръце, защото нищо нямало да направят така или иначе. Приканих ги те лично да дойдат и да го отровят, защото аз няма да го понеса, нито ще нося наказателна отговорност за нещо, което е абсурдно за моите разбирания и морал. Щом дават такива съвети, явно са достатъчно смели. Това ме шокира. Единственото нещо, което можем да направим е да заведем дело за обезщетение, което няма да ни даде спокойствие да излизаме навън. Скоро ще стане студено, а всички знаем тогава кучетата колко по-опасни са. Въпросът ми е - При наличието на установено агресивно бездомно куче, кой трябва да ни пази и да носи отговорност?”, допълни пловдивчанката.

Свързахме се с инж. Георги Божев, директор Зооветеринарен комплекс-Пловдив, който обясни, че са получили сигнала и твърди, че екипи на приюта обикалят района, като днес е била извършена поредната проверка с цел намиране на кучето.

Относно това, че служител на отдел „Екология” е посъветвал жената да вземат нещата „в свои ръце”, Божев заяви, че подобни твърдения са несериозни и не смята, че служител би си позволил да говори подобни неща.

Днес зам.-кмета на район „Западен” Георги Георгиев, след многократно подаване на сигнали от Надежда, се е свързал с нея като е заявил, че ще вземат мерки, за да бъде намерено и прибрано възможно най-скоро кучето и да се предотвратят ситуации, които биха застрашили здравето и живота на живущите в района.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина