Без присъда остана Марияна, сочена за убийца на любовника си в Пловдив

Автор: Ива Модова 6089
Без присъда остана Марияна, сочена за убийца на любовника си в Пловдив

Делото срещу Марияна Пейкова, обвинена за убийството на любовника си Йордан Иванов, бе отложено. Въпреки че защитникът на жената и прокуратурата заявиха, че то е изяснено от фактическа и правна страна, съдия Захова отложи заседанието. По нейно искане бе назначена нова тройна съдебно-медицинска експертиза, която да даде отговор на въпроса за механизма на причиняване на прободната рана. Това постановление на съда дойде след дадените в днешното съдебно заседание показания на Пейкова, която заяви, че Йордан сам се е наръгал на ножа.

Припомняме, че Марияна даде пълни обяснения за отношенията си с жертвата и фаталната нощ.

„Йордан продължаваше да пие на масата. Той пак почна с тупаниците. Аз взех ножа, за да го изплаша. Той стана, ядоса се и ме разтърси за раменете. Залитна и тогава се е дупнал. Не знаех, че е наръган. После се кротна. Каза, че го боли корем и си легнахме. Аз също заспах", заяви Мариана в съдебната зала.

В залата, в присъствието на вещите лица, жената показа как е държала ножа и как са били позиционирани телата на жертвата и нападателя.

При представянето на експертното заключение съдът зададе въпрос на медиците, дали казаното от Марияна може да кореспондира с експертизата. По думите вещите лица, не може да се каже на 100%, но все пак вероятността е много малка. Поради това се наложи изготвянето на нова ескпертиза. Елена Захова назначи и ДНК тест, който да докаже дали наистина преди смъртта си Йордан е надрал бедрата на Пейкова, както последната заяви днес в залата.

Ще бъде направена и още една ескпертиза, свързана с нараняванията на Марияна.

По време на заседанието бяха изслушани и вещите лица, изготвили психиатрината и психологичната експертиза. От думите на медиците от Центъра за психично здраве, Пейкова е била тяхна „клиентка” през 2017 година. Тогава била откарана в пияно състояние в клиниката, буйстваща след сигнал.

По думите им, жената е съзнавала какво се случва, въпреки значителното количество алкохол. Именно заради употребата му, тя е станала агресивна, провокирана дори от най-малкото действие на Йордан.

„От доказателствата няма данни Пейкова да е била в дементни състояния, както и да е халюцинирала. Не може да се говори за загуба на паметта, тъй като тя дава последователни и логични обяснения. По време на изследването ни, тя съдействаше и беше в нормално състояние. От анализите ни може да заключим, че алкохолът води до изменения в поведението й, като отключва агресия. Намаляват се морално-етичните норми, както и чувствителността й. И най-безобидните неща, могат да провокират у нея агресия”,заявиха вещите лица.

Така делото бе отложено за края на март. Тогава, ако бъдат представени експертизата и ДНК теста, може да се пристъпи до пледоария.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина