Пловдивски затворник се нагълта с пирони, приковаха го с пранги за леглото и подаде жалба за тормоз

Автор: Ива Модова 5315
Пловдивски затворник се нагълта с пирони, приковаха го с пранги за леглото и подаде жалба за тормоз

Лишен от свобода мъж даде на съд началника на затвора в Пловдив заради тормоз. В началото на месец март, той е бил окован с пранги за легло в стационара зад решетките и така той се е почувствал унизен и с нарушени права.

Затворникът излежава 3-годишна присъда, като първоначалният му режим бил строг. Той постъпил в пределите на мястото за лишаване от свобода през 2016 година. 12 месеца по-късно, поради добро поведение е бил преместен в ТПО-то и започнал работа в овцеферма. Не след дълго обаче решил да избяга. Мераците му за свобода били пресечени и мъжът отново бил вкаран на топло.

Оттогава той започнал да подава жалби, че не иска да лежи с другите затворници в килията. Недоволството му било съпроводено от самонаранявания, гладни стачки и скандали. С него е работел психологът към затвора, който установил, че лицето е емоционално нестабилно, склонно към импулсивни реакции, особено когато не се удовлетвори желанието му. Стигнало се там, че в края на месец февруари тази година, затворникът глътнал 10 пирона.

Той бил пратен в медицински център. След две седмици престой, мъжът бил изписан, но драмите с поведението му продължили. Той не искал да напусне лечебницата и заплашил, че отново ще погълне различни опасни предмети. Това наложило неговото привеждане в изолатора на стационара към затвора, а за да не се нарани е бил окован за ръцете и краката за леглото. Затворникът прекарва в това положение няколко дни.

След изписването му,той е имал среща с адвокат. При посещението, мъжът е бил с белезници на ръцете и краката.

Заради тези действия на управата на мястото за лишаване от свобода, затворникът се почувствал тормозен и с накърнени права. Същият подава жалба срещу администрацията на пловдивския затвор.

По нареждане на магистратите е била изготвена съдебномедицинска експертиза. От нея става ясно, че лишеният от свобода има леки отоци по китките, както и зачервявания. Те са били в следствие от стремежа му да се отскубне от прангите.

В крайна сметка Административният съд е отхвърлил исканията на затворника. Молбата му е оставена без уважение, а като мотиви магистратите посочват, че да се съхрани здравето му е допустимо да се използват крайни мерки. В случая окови за леглото. 

Решението подлежи на обжалване.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина