Започнаха разкопки в северната част на Античния форум в Пловдив

Автор: Мария Луцова 15881
Започнаха разкопки в северната част на Античния форум в Пловдив

Екип археолози начело с Мая Мартинова-Кютова и Биляна Груева-Здравчева започна разкопки в северната част на Античния форум. През настоящия сезон специалистите трябва да извършат проучване в рамките на имота, който бе частен и Община Пловдив закупи. В продължение на 30 работни дни археолозите ще работят в зоната, пише plovdivtime.bg.

„След като приключим, експертна комисия от Министерството на културата трябва да освободи терена за проектиране.  След съгласуване на проектите на екипа на арх. Румяна Пройкова, ще се пристъпи към консервационно-реставрационни дейности, за да стане и тази част от Античния форум туристически обект”, разказа Мая Мартинова-Кютова.


Археолозите ще работят на терен 30 дни

Задачата на археолозите е в рамките на северния портик, тъй нареченото амбулацио (покрита колонада или аркада, която е служила за разходки и разговори), да изчерпят културните пластове. Да проучат най-ранното оформление на градския площад на Филипопол.

„Знаем, че той има четири строителни фази – първата е от края на 1. век преди Христа-началото на 1 в.н.е. Проучванията ни ще установят как е бил оформен в този сектор градският площад”, обяснава археологът.


Форум Север ще бъде още една любопитна туристическа зона в Пловдив

В първите дни на терен на специалистите се наложило до изхвърлят огромно количество боклуци,  натрупани през отминалата година.  Недобросъвестни граждани изхвърляли не само чаши и бутилки, но и цели торби с отпадъци. 

Идеята на специалистите – археолози и архитекти, е в зоната да бъдат експонирани писмените паметници, открити при разкопките. 

„В първия магазин от източната редица на агората или форума, както е наричан в римската епоха, има вграден като строителен материал (сполия) императорски постамент за статуя на император Домициан (края на 1. век след Христа). Ттова е най-ранното историческо свидетелство  – епиграфски паметник за императорска статуя както за Филипопол, а може би и от територията на България. За съжаление през тези повече от 30 години, в които обектът не е бил подложен на консервационно –реставрационни дейности, надписът беше обрасъл с растителност. След като го почистихме, установихме, че една-трета от буквите ги няма”, разказва Мая Мартинова-Кютова и допълва: „Ние много искаме в проекта, който ще бъде направен за експониране, тези епиграфски паметници, концентрирани изключително в северната част на Форума, да бъдат експонирани с подобаващо защитно покритие, с указателни табели и превод на надписите. Това са постаменти за паметници на видни филипополски граждани, за императори, императорски писма, обяви за гладиаторски борби и др. Това е писмената история на Филипопол".


Работници вече почистват терена за продължаването на разкопките

Припомняме, че миналата година на терена бе открит императорски надпис - част от императорско писмо, което е било изложено в северната, най-представителна част на градския площад на Филипопол, за да стане достояние на всички граждани. То е написано в отговор на молба от името на града или от Койнона (Съюза на тракийските градове). 

В един от ъглите на обекта има постамент за императорска статуя на император Комод, на който повърхностният слой с буквите е разрушен. Така че тепърва предстои реставрация, за да бъде върнат на място. 


Надписът от статуя на император Домициан, една трета от буквите ги няма

Общо седем са внушителните епиграфски паметници, които могат да бъдат експонирани в тази част на Форума. 

В годините на работа на терен в зоната са открити и фрагменти от много други надписи, които сега са част от фонда на Археологическия музей.  Те обаче са много малки и заради риска да бъдат откраднати, няма да бъдат изложени в бъдещата зона за туристи. 

Епиграфските паметници ще бъдат поставени около експозиционна пътека, която ще бъде в трасето на античната пешеходна пътека – покрит портик.  Така туристите ще се движат по пътя на древните си предшественици – филипополските граждани.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина