Задължават собствениците на ценната къща на ул. “Преслав“ 39 да обезопасят фасадата

Автор: Мария Луцова 3724
Задължават собствениците на ценната къща на ул. “Преслав“ 39 да обезопасят фасадата

Четирима са собствениците на къщата на ул. „Преслав” 39, чиято фасада е в тежко състояние и се нуждае от спешно укрепване и реставрация. Както вече писахме, тротоарът около двуетажната сграда е обходен с ограничителни ленти заради опасността да пострадат пешеходци, пише trafficnews.bg.

„Те са поставени от собствениците”, уточниха от район „Централен”. От администрацията са подали сигнал към регионалните експерти на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” в Министерство на културата.

Те са посетили мястото, предстои да заснемат къщата и да излязат с предписания. Първо ще изискат собствениците да обезопасят фасадата и да отстранят всички опасни елементи. Следващата стъпка е изготвяне на проект за ремонт и реставрация и съгласуването му с Националния институт за недвижимо културно наследство.

За сметка на занемарената фасада, вторият етаж на сградата е с подменена дограма и монтирани външно климатици. Екипът ни ще провери дали тези намеси са съгласувани с НИНКН.

Къщата е архитектурно-строителна недвижима културна ценност от новото време. Декларирана е с писмо №395 от  13 февруари 1985 г.  Попада в охранителна зона Г1 – част от историческата зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив”.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина