Учителят, който беше уволнен дисциплинарно от ОУ "Петър Берон" - Любомир Ушеров разказа как се се стигнало до ареста и обвиненията в педофилия. 

"Лично господин Кючуков ме награди за учител на изминалата година. Изведнъж се оказа, че аз съм бил недостоен и съм опорочавал името на училището. Това беше написано в заповедта за уволнение. Остават ми до пенсия година и половина. До всичко това се стигна на 27 март, когато от Второ районно дойдоха в училище изведоха ме по време на час и ме закараха в районното. Там би предявиха обвинение за блудство с малолетни. Цялата история е на 25 март господин Кючуков (б.а. - директорът на училището Стефан Кючуков) ме помоли да му взема час по физическо. Той заяви, че имал ангажименти в училище. На втория етаж на физкултурния салон има мрежичка и там топка никога не е имало, но се оказа, че сега има. Охраната дойде при мен и ми каза, че директорът е казал да изкараш топката. Аз имах час със седми клас. Помолих едно от момчетата да дойде да изкараме топката. Опита се момчето да я изкара аз взех стикове от моите за тренировка. Не успяхме със стиковете да я изкараме. Погледнах около мен някой по-дребен. Въпросната потърпевша беше до мен аз я хванах пуснах я вътре, изкарах я нея и топката. Оказа се, че докато съм я изкарвал съм я бил целувал, което е абсолютна лъжа и имаше много свидетели от децата, които видяха, че няма такова нещо. Арестуваха ме във Второ районно и лежах в ареста 72 часа. Господин Кичуков със заповедта за уволнение ме е накара да напиша писмено обяснение на 29 март за случая. Аз тогава бях още в ареста и излязох на 30 март следобед и тогава ми беше разглеждана мярката за неотклонение. В полицията бях притиснат от следствените органи да си призная. Аз им обясних какво е станало, че съм невинен. Нямаше писмена заповед за смяната на часа, а впоследствие я получих, след като всичко това се случи. В същия ден, в който стана ми беше казано, че трябва да вляза в часа да заместя", заяви Любомир Ушеров, цитиран от trafficnews.bg.

Председателят на синдикат КТ "Подкрепа" на учителите към ОУ "Петър Берон" Кунка Иванова заяви, че Ушеров е уволнен неправомерно. 

"Преди връчването на уволнението на колегата директорът с мен не е разговарял като председател на синдикат на учители към КТ "Подкрепа". Самият окръжен прокурор заяви, че няма основание човекът да бъде отстранен от работа до приключването на делото. Въпреки това на следващия ден колегата беше извикан и му беше връчена заповед за дисциплинарно уволнение. Още в момента, в който гръмна този случай бяхме шокирани. Аз заявих на господин Кичуков е голяма грешка, че не е събрал учител и родител преди да информира органите на реда. Сигурна съм, че самите родители щяха да възприемат нещата по един разумен начин. Децата имат изключително положително отношение към колегата и го приемат като приятел. Никой от нас нямаше да търпи и малки съмнения за подобни обвинения. Изключително неприятна ситуация, която държа да бъде коригирана по най-бърз начин. До момента не съм имал подобни случаи", заяви Кунка Иванова.