Цар Симеоновата градина – зеленото сърце на Пловдив СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 29788
Цар Симеоновата градина – зеленото сърце на Пловдив СНИМКИ

Местата за отдих в градски условия стават все по-търсени и предпочитани от жителите на големите градове, които водят динамичен и забързан начин на живот. Едно такова място, където да се откъснеш от суетата на града е Цар Симеоновата градина, известна още като Градската градина, разположена в центъра на Пловдив. Любимо място на пловдивчани от поколения наред, тя е средище на хора от всички възрасти.

Паркът е създаден през 1892 година от швейцареца Люсиен Шевалас по повод първото Българско земеделско изложение, което е предшественик на Междинародния панаир в Пловдив. Градината се простира на площ от 90 дка и е обявена за паметник на парковото изкуство. През 2015 година тя претърпя сериозна реконструкция, която я съживи и същевременно доближи до първоначалния й облик.

fontan-boginyata-demetra

На входа на Цар Симеоновата градина е разположен фонтанът на гръцката богиня на плодородието – Деметра. Изработен е от италианския скулптор Арнолдо Дзоке, по поръчка на австрийския император за сватбен подарък на княз Фердинанд, който го дарява на Пловдив. По време на ремонтната дейност на парка, фонтанът бе цялостно обновен. Реставрацията е направена по снимки от Държавния архив от изграждането на фонтана в края на 19 век и е изпълнена блестящо. Вдъхновен от изящния фонтан на Дзоки, скулпторът Спас Кирчев изработва копие, което е разположено на територията на Международния Панаир. Други прекрасни фонтани, до които ще стигнете, разхождайки се по сенчестите алеи на парка са „Мечката“ и „Рибарчето“, в което плуват златни рибки.
peeshtite-fontani-plovdiv

Безспорно перлата на Цар Симеоновата градина e езерото с Пеещите фонтани. Те бяха цялостно реконструирани и сега радват гражданите и посетителите на града с невероятното си съчетание от музика, цветове и форми. Пеещи, светещи и танцуващи, потапят в една невероятна феерия за сетивата. Фонтанът е разположен на площ от 6 декара и струите му се изстрелват на 20 метра височина. До него е изграден така наречения сух фонтан, който е любимо място за игра на малчуганите. Атракцията радва гражданите и туристите на града с новия и модерен мултимедиен аудио-видео спектакъл, който може да посетите всеки четвъртък, петък и събота от 21 часа.


car-simeonvoata-gradina-plovdiv

С помощта на архивни фотографии е възстановен и Централният павилион от 1936 г, в който някога е свирил военен оркестър. До него, по инициатива на ученици от града е монтирана библиотека на открито. Така всеки посетител на парка може да се наслади на приятно четиво под сянката на вековните дървета.
В градината са изградени и две напълно нови площадки с множество забавления за най-малките посетители. По алеите на парка има много чешми, като всяка от тях има собствена история и допринася за цялостната завършена визия на парка. Едни от тях са „Кръглата чешма с хорото“ и Тройните чешми“ на входа на парка. За прекрасната визия на парка допринасят и множеството алеи и цветни лехи, които внасят много настроение и цвят.

В парка има паметници на български духовници и съвременни скулптори. Съчетанието им е направено с много вкус и напомня за културния дух на града. Някой от паметниците са на видни българи като Христо Ботев, Георги Сава Раковски и Найден Геров.
Цар Симеоновата градина – място, изпълнено с много дух, детска глъч, феерични фонтани, цветни алеи, история, култура… една омагьосваща, зелена приказва, в сърцето на Пловдив.

Автор:Мария Лечева

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина