Ще остане ли оградата на Небет тепе?

Автор: Благовест Андонов 3040
Ще остане ли оградата на Небет тепе?

Оградата на Небет тепе не спира да е във фокуса на обществения живот в Пловдив, като тя продължава да  раздвоява както гражданите, така и политическите централи.

Днес общинският съветник от ПП – ДБ Николай Гюров написа, че от НИНКН са изпратили официално становище след запитване от тяхна страна.  В отговора от институцията се цитира становище от 2022 година, в което осе казва:

„ Оградата не само променя образа на комплекса и ограничава достъпа до него, което не е съвместимо с културната му стойност, а и включването й в проектната документация на Небет тепе е недопустимо”.  Съветникът иска оградата да бъде премахната

Кметът Костадин Димитров заяви пред TrafficNews, че Община Пловдив ще се съобрази изцяло с насоките от Министерството на културата и НИНКН, но те все още не са ги получили.

„Важно е да се знае, че този проект е заварен от мен и екипа ми. Не сме провеждали процедури, нито сме го проектирали.  Дали ще има, или не ограда  е решение, което трябва да се вземе в бъдеще. Но има някои неща, които трябва да се знаят.

На първо място този проект бе забавен от предишната администрация и така всички дейности от началото на 2024 година се поемат от бюджета на Община Пловдив. Пред нас стои предизвикателството да го завършим с важното условие да не връщаме пари по европейските програми, които да се вземат от джоба на пловдивчани”, заяви градоначалникът. Той добави, че е имал редица срещи и с последния редовен министър на културата Кръстю Кръстев и шефа на НИНКН арх. Петър Петров.

„Проблемът е, че имаме разнопосочни становища от институциите за тази ограда.  От една страна ни казват – „недопустима е”, от друга, че не е незаконна. Опасяваме се, че ако я премахнем сега, утре от Управляващия орган ще кажат, че не се спазили 5-годишния срок за устойчивост и ще ни наложат жестока финансова корекция, която може  да е за 25% за целия проект. Поканихме арх. Петров в Пловдив, да огледа и даде точни и ясни насоки. Той дойде, като направи оглед  заедно с ръководителите на проекта,  инженери и строители. Когато ни дадат точни насоки от там какво да правим – ще ги спазим.  За мен най-важно е да не се наложи да се връщат финансови средства”, каза кметът. По думите му, на места оградата е в ниските части и не пречи на видимостта към града, но също така трябва да има и мерки за безопасност тама. 

Така Община Пловдив чака финалното становище и насоки от НИНКН и МК, за да вземат окончателното решение за бъдещето на оградата на Небет тепе.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина