Реставрация по пловдивски! Така инвеститор “опази“ паметник на културата в центъра на града

Автор: Парашкева Иванова 10599
Реставрация по пловдивски! Така инвеститор “опази“ паметник на културата в центъра на града

Тази седмица Пловдив загуби поредния си паметник на културата. Фасадата на къща от началото на 20 век , проектирана от известния архитект Йосиф Шнитер, на ул. "Гладстон" 14 бе съборена вандалски с багери.

По проект бившата детска градина трябваше да бъде превърната от строителната компания "Верона резидънс" в бутиков хотел с жилищна част, като инвеститорът трябваше да запази фасадата на къщата, която е част от ансамблов паметник на културата.

Въпреки това обаче фасадата бе срутена, а светкавичната реакция на институциите, които започнаха проверка, бе последвана от плоското обяснение на собственика на фирмата Светослав Митов, че заради падналите дъждове имало опасност фасадата да рухне. А това, че той самият има ангажимент да се погрижи за укрепването на руините, очевидно няма особено значение. 

Преди 2 години друг сходен казус, на ул. "Цар Асен" 5 зад Партийния дом ангажира вниманието на обществото. Фасадата на стара и изключително красива къща бе срутена и от нея остана само малка стена. Проверките на инспекторите от Общината и специалистите от НИНКН установиха, че причината е самосрутване. Сега, две години по-късно на въпросния терен, вече се издига луксозна сграда, която е притежание на собственичката на веригата магазини "Лекси" Жанет Павлова. За старата сграда напомня единствено миниатюрно парче фасада, вкрадено в лицевата част на сградата. /В Европа също се правят подобни реставрации, но обикновено съхранените части са от сгради от 13-14 век или пък са пострадали при бомпадировки през Втората световна война./

Виновни за срутването няма, сграда също няма. 

Сградата на Шнитер също я няма. Дори инвеститорът да бъде принуден да направи копие на въпросната фасада, тя ще бъде просто копие. Тук задаваме резонния въпрос - какво трябва да се направи, за да може този сценарий да спре да се повтаря с един и същ резултат? 

Защото 60 хиляди лева глоба, който е максималната в случая, едва ли ще стреснат строителя, който ще ги избие с продажбата само на един гараж в сградата. И тъй като гражданското обществото става все по-чувствително към темата за опазване на културното наследство, няма да е зле и законодателството да стане по-строго към инвеститорите, които си позволяват буквално да се подиграват с паметта на града, заслепени от очакваните печалби. 

Голяма част от пловдивчани през последните няколко дни гледат с удоволствие и с голяма доза гордост поредицата на National Geographic за Пловдив. В 5- серийния филм блогърът Драгомир Симеонов показва античния чар и съхраненото архитектурно наследство на най-стария жив град в Европа. Ако обаче подобни казуси продължават да се неглижират, скоро няма да има какво да показваме на туристите. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина