Призрак от 16 век плаши малки и големи в Кукления театър

Автор: Мария Луцова 1615
Призрак от 16 век плаши малки и големи в Кукления театър

Кукленият театър кани почитателите си на поредната интригуваща премиера – „Кентървилският призрак” по Оскар Уайлд, на 31 октомври от 19 ч.  Представлението разказва историята на сър Саймън Кентървил, който умира при доста загадъчни обстоятелства. От тогава грешният му дух всява смут и страх до момента, в който семейство Отис купуват имението Кентървил и решават да направят един приличен дом от това запустяло място, защото „всичко може да бъде поправено с една прилична сума пари“! Прагматичният, съвременен човек среща призраците на миналото. И ако веригите им скърцат твърде много, винаги има решение в някоя реклама - достатъчно добър препарат, достатъчно добра промоция, пише РlovdivТime.

Има ли начин поколенията да се срещнат и да се приемат едни други? Има ли начин да уважаваме без да се страхуваме? И ако бъдем помолени, можем ли да отстъпим и да отдадем почит на миналото? Кентървилският призрак 500 години трака с веригите си, за да докаже, че има смисъл от неговото съществуване, докато не среща Вирджиния Отис, която обръща представата му с един чист, детски въпрос: “Струва ли си?“.

„Много се радвам, че отново работя с актьорите от Пловдивския куклен театър. Избрахме този текст, защото смятам, че разказът на Уайлд е много интересен. Поставя темата за сблъсъка на поколенията”, разказа режисьорът Елица Петкова.

Тя допълни, че за нея работният процес е бил интересен и защото спектакълът е ориентиран към деца от 10-годишна възраст нагоре и техните родители. 

„Това е особена възраст,  но се надявам, че ще успеем да задържим вниманието им. Има хорър елементи в представлението и се надявам, че ще им хареса. Целият процес на работа минаваше идеята, че това е едно семейно представление – както виждате куклите нямат този наивитет, характерен за детските спектакли”, каза още Петкова. Любопитен и много въздействащ е декорът, който пресъздава късновикторианска атмосфера, а картините в него не са репродукции, а плод на "творческата" сила на изкуствения интелект.

В „Кентървилският призрак” своя дебют на пловдивска сцена правят двама актьори – Ламбрети Колев и Вилиана Димитрова.

„Щастлив съм, че съм в този театър. Колегите са чудесни, а и са малко трупите в България, които правят куклен театър за възрастни. В „Кентървилският призрак” и децата, и техните родители ще могат да намерят много неща”, каза Ламбрети Колев.

Режисьорът Елица Петкова разказа, че всички актьори са преминали през репетиционния период с много хъс и желание, както винаги са го правили, а актьорът Велизар Евтимов допълни, че „добрият спектакъл няма възрастови ограничения и ще се хареса и на малки, и на големи”.

Целият екип – режисьорът Елица Петкова, сценографите и автори на куклите Ивайло Николов и Ива Гикова, авторът на музиката Пламен Петков и актьорите  Стайко Стайков, Елин Стоянова, Велизар Евтимов, Наталия Василева, Ламбрети Колев, Вилиана Димитрова, Даниела Русева, отправиха покана към публиката за премиерата на 31 октомври от 19 ч.

Първи представлението ще гледат възпитаници на театрални школи, Сценични кадри и Пловдивския университет. Тази вечер те ще аплодират актьорите, но и ще имат възможност да проследят процеса на създаването на спектакъла на отворена репетиция. След нея ще могат да зададат въпросите си и да споделят емоциите си с целия екип. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина