Пловдивчанин за сгромолясалото се дърво: Чу се невероятен трясък, много се уплашихме!

Автор: Деница Лещева 7705
Пловдивчанин за сгромолясалото се дърво: Чу се невероятен трясък, много се уплашихме!

"Още преди 3 месеца подадох жалба до Общината, за да ги уведомя, че дървото загива! Кореновата система бе изсъхнала, кората - унищожена, появиха се гъби кладници - ясен сигнал, че дървото е сухо." Това разказа Ангел Петров, който е жител на улица "Едисон". Както вече ви разказахме, тази сутрин огромно дърво се стовари на сантиметри от терасите на местните и нанесе материални щети. В резултат е потрошен лек автомобил, опустошена е една от терасите на близката кооперация, заедно с козирката и ролетната щора. 

"Около 6:50 тази сутрин се чу невероятен трясък. Децата много се уплашиха, всички се събудихме", разказва Ангел. И допълва, че по чудо няма пострадали хора, тъй като по това време обикновено децата тръгват за училище.

Въпреки че е сезирал администрацията за състоянието на дървото, местният жител не счита, че оттам са предприели всички необходими действия. 

"От Общината ми изпратиха писмо, в което посочиха, че ще пратят екип, който да изреже 1/3 от короната на дървото. Това дърво нямаше нужда от падкастряне, а трябваше да бъде изцяло премахнато", убеден е Ангел. Три месеца, след като подава сигнал, опасенията му стават реалност. 

По-рано днес служители на ОП "Градини и паркове" разчистиха клоните на падналия ясен от улицата. От предприятието потвърдиха, че е постъпил сигнал в отдел "Екология" на районното кметство преди два месеца. На място се явила комисия, а в следствие на проверката била издадена заповед за съкращаване на короната на дървото. До действия обаче не се стигнало.

"Всяка седмица от районното кметство определят графика, по който ще работят екипите на "Градини и паркове", обясниха от предприятието. До обработване на въпросното дърво обаче така и не се стигнало. Причината била, че графикът бил запълнен с други сигнали, предшестващи по време молбата на Ангел Петров. 

"Към момента се полагат всички усилия за спасяване на по-старите дървета, включително олекотяване на короните им, за да може кореновата система да ги издържи", допълниха от общинската струкрура. "В тази тясна уличка има вероятност да не можем да засадим ново дърво. Причината е, че според новата нормативна уредба има определени условия за отстояния от сградите", коментираха още от там. 

Междувременно кметът на район "Централен" Георги Стаменов е разпоредил проверка по случая.

Според Ангел и останалите местни жители обаче сигналът е изисквал бърза реакция от страна на институциите. Мъжът е категоричен, че ще потърси отговорност на Общината за това, че никой не е обследвал кореновата система на дървото.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина