Пловдив иска финансиране за две от най-красивите къщи в Стария град

Автор: Plovdiv Now 960
Пловдив иска финансиране за две от най-красивите къщи в Стария град

Пловдив подготвя документи за кандидатстване в Министерство на културата за консервацията и реставрацията на къщите Павлити и Хиндлиян в Стария град. Ведомството обяви специална сесия за финансиране на проекти за запазване на недвижимото културно наследство и заместник-кметът Пламен Панов и екипът на „Старинен Пловдив” са се спрели на двете красиви къщи – паметници на културата от национално значение, съобщава PlovdivTime. 

Няма таван на сумите, за които се кандидатства. Право на финансова подкрепа имат собственици или ведомства и организации с предоставено право на управление на недвижими културни ценности; национални, регионални и общински музеи; общини, на чиято територия е разположена недвижимата културна ценност; научни институти, извършващи специализирани инструментални изследвания, свързани с опазването на недвижими културни ценности; второстепенни разпоредители с бюджет към Министерството на културата. 

Ведомството ще одобрява проектите на базата на определени критерии – какъв е статутът на сградите – национални или от местно значение са сградите паметници на културата и нуждаят ли се от спешна реставрация. 

„Хиндлиян няма аварийна нужда от реставрация, но все пак ще кандидатстваме, защото това са едни средства отвън, които ще помогнат за възстановяването на Стария град. Къщата Павлити обаче се нуждае от спешен ремонт, особено ако изпълним намерението си да я превърнем в музей - на ютията, например”, каза заместник-кметът Пламен Панов. 

Със средствата, които ще заложат при кандидатстването той и колегите му предвиждат  консервация и реставрация основно отвън по фасадата,  както и на дограмата. Къщата на Георги Павлити е една от забележителните сгради в Стария град. Построена през 1849-1850 г. до 2016 г. тя се ползваше като офис на фондация „Пловдив 2019”.  В нея е запазен единственият засега открит в България стенописен портрет – най-вероятно на собственика. Къщата има има оригинален Г-образен салон /хайет/ с два самостоятелни резбовани тавана. 

„Хиндлиян” е построена през 1834-35 г. от неизвестни строители. Къщата на Степан Хиндлиян е един от малкото запазени в оригинал симетрични пловдивски къщи. Впечатляваща е връзката със съседната Балабанова къща, което придава ансамблово родство на двете сгради.  Външното архитектурно решение е богато и разнообразно. Най-представителна е дворната фасада с централен портик, който за разлика от обичайното е вписан навътре.  Приземието е организирано около правоъгълен салон, отворен към три големи стаи, малък еркер към улицата, вход към банята със съблекалня и еднораменно стълбище към втория етаж. Банята е построена по ориенталски образец с куполи, сводове, ниши, мраморен под, курна и отопление на пода с топъл въздух. 

По-добри времена настъпват и за още една сграда паметник на културата в Стария град – къщата „Ламартин”. 

Очакваше се миналата седмица френският посланик Флоранс Робин и новата съветничка по културните въпроси от Френския културен институт Ирина Петреско да посетят Пловдив заедно с министъра на културата Боил Банов, но отложиха посещението заради извънредно съвещание на кабинета. Идеята е френската страна и общината да продължат разговорите си около заявената готовност на Франция да помогне за възстановяването на емблематичната сграда, където френският поет Алфонс дьо Ламартин отсяда за няколко дни през 1832 г.  по покана на собственика й Георги Мавриди. 

Условието на французите е след възстановяването на сградата и те да я използват за образователни и други събития. Пример за добро партньорство на Пловдив и Франция в тази сфера е курсът по опазването на недвижимото културно наследство за архитекти на с експерти от Екол де Шайо – инициатива на Френския културен институт, Националния институт за недвижимо културно наследство и Община Пловдив.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина