Пловдив иска управлението на Малката базилика от държавата

Автор: Мария Луцова 2014
Пловдив иска управлението на Малката базилика от държавата

Общинският съвет ще гласува на предстоящата си сесия на 11 април предложение на кмета Костадин Димитров да поискаме от държавата управлението на Малката базилика. Срокът според закона е 10 години. Това се налага, след като предходният договор за управление изтича в края на април тази година, пише plovdivtime.bg.

Археологическият комплекс "Крепостна стена с кула и раннохристиянска базилика" е недвижима културна ценност от национално значение. Проучването и разкриването ѝ започва през 1988 г., когато при строеж на блок е открит и проучен сектор от крепостната стена и правоъгълна кула. То продължава до 1998 г. Непосредствено до стената е проучена и раннохристиянска базилика - трикорабна едноабсидна сграда с притвор, подът на която е покрит с красиви късноантични цветни мозайки с ктиторски надпис.

Малката базилика се превърна в туристическа атракция, след като по проект "Красива България" през 1999 г. бе реализиран проект за изграждане на защитно покритие, консервация, реставрация и експониране на археологическия паметник.

Министерството на културата вече е дали положително становище за за ново предоставяне на недвижимата културна ценност. Остава и Общинският съвет да одобри с гласуване процедурата.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина