Автор: Соня Желязкова

Една дълго бленувана мечта за деца и родители се сбъдна в навечерието на най-светлия християнски празник! Благодаря“. Това заяви директорът на детска градина „Каменица“ Илияна Христова по време на официалното откриване на новата сграда на забавачката, която бе изградена на мястото на амортизирана сграда до СУ „ Св. Паисий Хилендарски“. Със символично прерязване на лентата се сложи край на проекта на Община Пловдив за обновяване на образователната инфраструктура към две градини – тази на ул. „Богомил“ и ДГ „Зорница“ в район „Южен“. 

Новата сграда на ДГ „Каменица“ е готова да посрещне 130 деца, след като по време на реконструкцията бяха изградени помещения за шест групи, занималня и спалня, санитарни възли и офис. Разполага със собствена кухня и перално помещение, които са напълно готови, пише trafficnews.bg.

До края на годината остава да се сглоби и подреди и останалата мебелировка, за която през октомври общината обяви и избра изпълнител по отделна обществена поръчка. Монтирани са и съоръженията в салона за физкултура, музикални и сценични изяви. Построен е нов физкултурен салон, а дворното пространство е облагородено с няколко детски площадки за игри.

12 години - преди толкова време започна тази сага, откакто родителите изявиха желание старата детска градина да бъде обновена. Ето го резултатът – важното е, че го има, макар и след толкова време. Това е трудът на много хора и последователността им да се сбъдне тази мечта. Да им е честите“, заяви при откриването на градината зам.-кметът по строителство инж. Тошо Пашов.

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов заяви, че това е една възможност за предоставяне на по-качествено образование на подрастващите в Пловдив. Той благодари на екипа, работил по проекта, както и на общината за усилията част от двора на средното училище да бъде отдаден за детската забавачка.

Децата са бъдещето ни и колкото повече инвестираме в него, толкова повече Пловдив ще пребъде“, заключи Стаменов.

Изграждането на новата сграда е на стойност малко над 4 милиона лева, а средствата са осигурени по проект „Реконструкция, преустройство и изграждане на образователна инфраструктура в 2 детски градини в град Пловдив” по Оперативна програма „Региони в растеж“.

По същата програма бе завършена и открита днес ДГ "Зорница" в Кючук Париж. 

Галерия: