Нова сграда искат собствениците на къща Куцоглу, общината настоява да се възстанови старата

Автор: Plovdiv Now 5998
Нова сграда искат собствениците на къща Куцоглу, общината настоява да се възстанови старата

Проект за промяна по време на строителство са входирали в кметството на район „Централен” инвеститорите на съборената къща паметник на културата на Куцоглу зад Община Пловдив, съобщава PlovdivTime. Архитектурното бижу – дело на един от знаковите градостроители арх. Йосиф Шнитер, бе съборено в първите дни на юни 2019 г., което предизвика острите реакции на обществеността и институциите.

 

„Входирали са при нас проект за промяна по време на строителство. Строителното им разрешение преди да се случи инцидентът е за реконструкция, реставрация, надстройка  и предстройка на съществуващата сграда. Тъй като сградата я няма, те няма какво да надстроят и предстроят”, разказа районният кмет Георги Стаменов.

Това е причината възложителят на строителството - „Неокор Билдинг” ЕООД, представлявано от управителя Светослав Митов, да внесе нови документи в районната администрация.

„Смятам, че това е недопустимо. В Закона за културното наследство ясно е описано, че който унищожи паметник на културата, трябва да го възстанови в първоначалните му площи и обеми и то със съгласуван в Националния институт за недвижимо културно наследство проект”, коментира Георги Стаменов.

 

Той допълни, че е водил разговори с главния архитект на района Петър Петров по случая: „Становището на колегите е, че най-вероятно ще напишат мотивиран отказ на искането им за промяна по време на строителство. А чисто документално вносителите нямат дори Образец Акт 2, с който се стартира строителство.  С него се установява съответствието на строежа с одобрените инвестиционни проекти и разрешението за строеж. Има и още нещо - за да започнат,трябва най-малкото да получат разрешение от Прокуратурата, защото там все още вървят процесуални действия”.

 

Решението на районната администрация да не подпише проекта за промяна по време на строителството е продиктувано и от обществените нагласи и задачата им да опазят духа и наследството на града. Оттам са категорични – къщата трябва да бъде възстановена в първоначалния й вид. 

След запитване на екипа ни, стана ясно, че икономическа полиция е приключила разследването за събарянето на къщата на Куцоглу. Цялата документация по случая е предадена на прокуратурата. Сега казусът е в ръцете на държавното обвинение и наблюдаващият прокурор ще трябва да прецени дали има извършено престъпление и срещу кого да внесе обвинителен акт. 

Как се стигна до загубата на поредната сграда, която има статут на групов паметник на културата? 

Всичко започна на 6 юни 2019 г., когато стана ясно, че сградата, проектирана от арх. Шнитер по заръка на Васил Куцоглу - забележителен родопчанин и тютюнотърговец, син на щедрия дарител Анастас Куцоглу, е срината до кота нула.

 

Според документите фасадата на къщата на ул. "Гладстон" 12 трябваше да бъде запазена и да претърпи вътрешно преустройство, а проектът бе изготвен от доайена арх. Румяна Пройкова. Инвеститорите обаче имаха други намерения.

„Не е предвидено събаряне на фасадите. Напротив! Наляти бяха бетонови плочи за укрепването й, а сега разбирам, че са я съборили. Обектът ще бъде посетен от районната служба „Строителен контрол” и ще бъде спряна работата, каза тогава главният архитект на район „Централен” Петър Петров.

„Неизпълнението на проект, съгласуван с НИНКН, и събарянето на сграда паметник на културата е незаконно строителство. Общината има всички механизми да спре разрухата. Афектиран съм, защото в Пловдив това не е единичен случай”, каза и арх. Слави Славов от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” към Министерство на културата, който също бе на терен.

Специална докладна бе изпратена до министъра на културата Боил Банов, в която е обяснено в хронология какво се случва със сградата.

Според специалистите във фазата на издаване на строително разрешение проектодокументацията е била изрядна. След това обаче нещата не стоят точно така. На строителния обект липсва информационна табела, комисията е установила и липса на регистрирана заповедна книга. Така не може да се установи фактически кой извършва работата.

„ В този смисъл смятаме, че инвеститорите сами са унищожили този паметник. Липсата на заповедна книга не дава възможност за установяване на реалната строителна фирма, която работи в обекта, защото по правило регистрираните такива в Камарата на строителите носят отговорност при подобни ситуации“, каза тогава Стаменов.

Кой стои зад бутането на поредната знакова сграда в Пловдив? Възложител на строителството е „Неокор Билдинг” ЕООД, предствлявано от управителя Светослав Митов. Управителят на фирмата се свързва с още няколко сгради в града, сред които бизнес и жилищна сграда „Верона I”  и „Верона  II” в центъра на Пловдив.  На сайта си те обявиха, че скоро ще има и нов обект с име „Верона”. 

Преди да бъде съборена,  красивата сграда, проектирана от арх. Йосиф Шнитер, бе собственост на старата пловдивска фамилия Обрейкови. Тя бе съхранена от набези и за щастие не последва съдбата на други архитектурни паметници да бъде изпепелена. Макар и с жестоки рани от времето, в продължение на години великолепната къща, улавяше погледите на ценителите.   В годините бе ползвана и за детска градина „Славянка”.

Какво ще се случва оттук-насетне ще продължим да следим.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина