НИНКН каза “да“ на проекта за площад “Централен“ в Пловдив

Автор: Мария Луцова 4961
НИНКН каза “да“ на проекта за площад “Централен“ в Пловдив

Националният институт за недвижимо наследство е одобрил техническия проект за площад „Централен“, съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев по време на откриването на новия морски аквариум в Природонаучния музей. Така фирмата изпълнител може да започне активното поставяне и на настилки, а археолозите начело с Елена Кисякова да влязат на терен във форум „Запад“. Те са си поставили амбициозната цел да издигнат в ордер шест колони, а възстановяването им ще струва по 60 000 лева за всяка една от тях. За форум „Юг“ и „Изток“ тепърва ще бъдат изготвени проекти, но това ще се случи след месец-два.

Отворени са и европейските програми за финансиране на Културната инфраструктура. Община Пловдив ще кандидатства за максималната сума от 9 милиона за социализацията на Небет тепе и Източната порта. За Небет тебе ще бъде подновено строителното разрешително за проекта на архитект Румяна Пройкова. За Източната порта НИНКН каза „да“ на идейни проект на архитект Галина Провска, а остава да бъде изготвен и техническият.

„Предполагаме, че общата стойност на социализирането на двата археологически обекта ще бъде около 10 милиона. Финансирането ще дойде от бюджета на Общината“, каза Иван Тотев

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина