Няма подадени оферти за ремонта на Музикалното в Пловдив, отлагат го

Автор: Мария Луцова 4123
Няма подадени оферти за ремонта на Музикалното в Пловдив, отлагат го

Нито една фирма не е подала оферта за ремонта на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков”, научиplovdivtime.bg. В обществената поръчка се предвиждаше да се увеличи материалната база на училището и да бъдат разкрити още репетиционни и кабинети като се усвоят подпокривните пространства. Прогнозната цена бе 830 000 лв.

 „От електронната платформа става ясно, че пет фирми са прегледали обявата, но за съжаление - дали заради ескалиращите цени, или заради неголемия обем строителни дейност – оферти няма”, каза директорът Нели Попова-Коева.

Така дълго чаканият и важен за институцията ремонт се отлага, защото от Министерство на културата са дали инструкции нова процедура да бъде задвижвана поне засега.

„Влизаме отново в познатата схема – през януари да подаваме писма до Министерството на културата, за да искаме средства за капиталови разходи, които да бъдат предвидени в новия бюджет през 2023 г. Няма как да извършим толкова мащабен ремонт със средства от училището. Добрата новина е, че имаме готов и съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство проект. Ще актуализираме цените, имаме строително разрешение и надеждата ми е лятото този ремонт да бъде извършен”, каза Нели Попова-Коева.

Тя припомни, че сградата на Музикалното училище е строена през 1927 г. за нуждите на Немското училище „Дойче шуле” в Пловдив. Помещенията не могат да поемат обучението на всички деца, които имат желание да се занимават с изкуство.

„Налага ни се да мислим преди приема кое дете къде ще бъде настанено, защото не можем да ги сложим на столчета в коридорите. Не ми се иска да режа бройки”, каза директорката на НУМТИ.

За радост на екипа на училището със спечелен проект във фонд „Култура” музикалната зала „Добрин Петков” е оборудвана със съвременна озвучителна техника. Публиката ще може да се увери в качеството ѝ по време на Коледния концерт на школото на 7. декември от  17.30 ч. Тогава ще бъдат връчени и дипломи на учители юбиляри.

СГРАДАТА:

„Проектът на сградата е на софийския архитект Станчо Белковски, а тя е завършена за пет месеца. В училището постъпват 575 деца. Само година по-късно сградата е сериозно увредена от голямото земетресение и строителите се завръщат отново в нея. След ремонта в зданието се нанасят Немско-българското културно дружество и Германската народна библиотека. След като Хитлер взима властта в Германия, от Берлин настояват Дойче шуле да започне яростна пропаганда на националсоциализма. Така през 1944 г. училището спира да съществува, а по-късно в сградата се настанява Музикалното училище”, разказват Петко Петков и Владимир Балчев в книгата „Забравеният град. Записки за Пловдив”.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина