Коледарчета гостуваха в кметството на “Централен“ навръх Игнажден

Автор: Plovdiv Now 2508
Коледарчета гостуваха в кметството на “Централен“ навръх Игнажден

Малчуганите от 3-та и 4-та група на ДГ „Чучулига“ наричаха за здраве и берекет на Игнажден в кметството на район „Централен“. Малката трупа влезе по стар български обичай с песен обръщение към домакините.  Тя беше посрещаната от кмета Георги Стаменов и всички служители на райкмеството.

„Който влезе в дома ти на Игнажден такава ще е цялата ти година. Днес ние идем в този дом, хляб ви носим с добро. Искаме да ви дадем зрънце късмет и много надежда“. Така нарече малката Хриси и заедно с коледарите поднесе обреден хляб на домакините.

Децата сурвакаха за здраве със сурвакници, изработени от тях в коледните работилници, както са ги учили техните баби – с пуканки, сушени плодове и цветна вълна. „Сложили сме и символа на шевицата канатица на нашите сурвачки тази година, за да е още по-голяма силата съхраняване на нашите семейства“, разказа учителят по музика Васка Димитрова. Тя беше направила и колачетата, които коледарите бяха закичил на гегите си.

Районният кмет Стаменов  поздрави игнажденските гости с думите: „Вие внесохте коледния дух. На прага на светлите празници вие донесохте светлина за домовете ни“ и им пожела щастлива година и здраве за семействата им.

По традиция домакините изпратиха гостите с лакомства и подаръци.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина