Покривът на къща - паметник на културата горя в Стария Пловдив

Автор: Plovdiv Now 8861
Покривът на къща - паметник на културата горя в Стария Пловдив

Покривът на Чалъковата къща в Стария град е горял снощи. Засегнати са 10 квадратни метра, както и две врати, потвърдиха от „Пожарна безопасност”. Предполагаемата причина за пожара на зданието на ул. „Митрополит Панарет” е „небрежност при боравене с открит огън”, а сигналът е подаден в 19.25 ч.

Сградата, която е паметник на културата от местно значение, се стопанисва от сдружението с нестопанска цел „Тракия” от 2015 г. насам. Срокът, за който отдадена, е за 5 години.

Чалъковата къща, която е една от красивите сгради в сърцето на Стария град, бе ремонтирана и възстановена преди няколко години за сумата от над 250 000 лв., отделени от сдружение „Тракия”.

Фотография: Румен Куртев

Неин собственик е Община Пловдив, а през Възраждането е притежание на Вълко Чалъков – един от големите дарители на града в онзи период. Повече от десетилетие къщата бе безстопанствена и неподдържана от наемателите до намесата на общината.

В началото на ремонта се наложи десетки камиони да извозят отпадъците, а възстановяването на сградата отне година. Красивите стенописи бяха възстановени с помощта на преподавателите от Художествената гимназия Атанас Камешев, Ангел Китипов и Кристина Кутлова.

Веднага след като завършиха работата си, те споделиха: “Заварихме стенописите в окаяно състояние, затова фотографирахме всеки запазен по стените щрих, така че да го възстановим като оригинала. Това, което липсваше сме зографисвали съгласно българските традиции и в духа на времето на Възраждането. За нас беше чест да поправим най-красивата част в Чалъковата къща и смятам, че ако чорбаджи Вълко можеше днес да я види, би останал доволен от направеното”. Цялостната възстановка на Чалъковата къща бе извършена по проект, създаден, одобрен и контролиран от Община Пловдив.

Възстановена в този вид къщата на Чалъковци е отворена за пловдивчани и туристи, при това без вход.

За историята й разказват пана и снимки, изготвени от Стефан Шивачев – директор на Пловдивския исторически музей.

“В Стария Пловдив – на Таксим и на Джамбаз тепе – Чалъковият род е имал доста имоти, някои от които са по-големи от този дом. Но всички те са изгорели при пожари през вековете. Останала е тази и в нея е живял внукът на Големи Вълко – родоначалник на Чалъковия род. Много хубава е идеята в музейната експозиция да бъде поставена и златната реплика на родовия пръстен на Чалъкови, направена от пловдивски златар. Този пръстен е служел за печат и се е предавал от баща на най-голям син”, разказа по време на откриването на експозицията директорът на Историческия музей  Стефан Шивачев.

Мебелите в Чалъковата къща са изцяло от времето на Възраждането и са закупени от антикварни магазини. За гостите е подготвена и кратка писмена история на къщата и на рода, както и книгата на Христо Кесяков “Вълко и Стоян Тодорови Чалъкови – потекло, живот и дейност”, издадена през 1935 година.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина