Глобиха заведение в Капана с 1500 лв., барманката работела без трудов договор

Автор: Ива Модова 6959
Глобиха заведение в Капана с 1500 лв., барманката работела без трудов договор

Заведение в Капана бе санкционирано с глоба в размер на 1500 лева от Инспекцията по труда. Причината – служителка е работила 5 дни без да има сключен трудов договор.

Проверката е станала преди месеци. В кафе – бар „Сентръл пърк” влезли инспектори от ведомството. Те установили, че един от служителите в заведението – барманката, нямала сключен трудов договор. Управителят на фирмата предоставил график за работа за месец, в който фигурирало момичето, както и ведомост за изплатено възнаграждение в размер на 130 лева. Договор обаче не бил предоставен. Нещо повече – мениджърът дори не знаел, дали такъв е бил сключван.

Съставен бил протокол, а в последствие наказателно постановление, което фирмата атакувала в съда.

Пред магистратите управата на заведението изтъкнали, че са загубили договора, но са подали уведомление в НАП.

Тези доводи обаче не склониха съдиите от Районен съд да отменят наказанието. Според тях, дружеството е нарушило една от най-важните разпоредби от кодекса на труда, а имено, че работодателят е длъжен да сключи договор с работника. По закон за поредно нарушение, физическите лица се санкционират с парична глоба в размер между 1500 до 15000 лева.

Тъй като това е първо провинение на кафе – бар „Сентръл пърк” , наложената имуществена санкция е в минимален размер или 1500 лева.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина