Добрите истории в Пловдив или как малката Вяра намери приятелчета

Автор: Plovdiv Now 23080
Добрите истории в Пловдив или как малката Вяра намери приятелчета

ДГ „Чучулига“ в район „Централен“ е мястото, в което 6-годишната Вяра, се чувства в свои води. Детето е със синдром на Даун и от февруари е в групата на Росица Райкова и Ели Радкова. От самото начало идва с желание на градина, а в края на първата седмица прегръща една от учителките и казва „Обичам“.

Момиченцето е напълно самостоятелно, изпълнява поставените задачи и с удоволствие си играе с децата.

„Имаме горчив опит с предишната детска градина, в която Вяра беше цели две години, преди да решим да я преместим. Тя не се чувстваше добре там и ходеше с нежелание, а накрая започна да плаче и да моли да не я водим, дори изпадаше в истерия и изобщо не искаше да тръгне сутринта. Затова преди да я запиша в нова градина, исках да видя каква нагласа и готовност имат да поемат дете със специални потребности“, обяснява майката на Вяра - Надежда.

Тя и дъщеря й обикалят много детски заведения в Пловдив. В момент, когато жената вече е отчаяна, че няма да намери подходяща градина и е решила да остави детето на домашно обучение, се среща с директора на ДГ „Чучулига“ Антоанета Златанска.

„Тя се озадачи много на въпроса ми дали да подавам документите на детето и каза „Разбира се“. Първата седмица Вяра ходеше само до обед, за да видим как ще се адаптира. Децата са прекрасни, а учителките - много добри. Не знам как всички направиха така, че тя се чувства част от групата от самото начало“, споделя Надежда.

Още на първия ден тя получава снимки как Вяра си играе с няколко от децата,  участва в часовете по ръкоделие и изобщо е включена във всички занимания, наравно с останалите.

Решението да остане в ДГ „Чучулига“ обаче става категорично, когато в края на първата седмица става свидетел на искрената обич, която дъщеря й непосредствено, съвсем по детски, изразява към учителките и лелята в групата.

„Отидох да взема Вяра от градината и докато си говорихме с г-жа Ели Радкова, Вяра отиде при нея, прегърна я и каза „Обичам“. Аз се разплаках и това беше моментът, когато вече бях сигурна, че това е детската градина за детето ми“, спомня си Надежда.

Вяра ходи сутрин с огромно желание, а на 24 февруари отпразнува рождения си ден с много песни, танци и игри с децата в групата.

Надежда е основала фондация „Up with Down“ през 2019 г., която посвещава на каузата за щастлив и пълноценен живот на децата със синдром на Даун в България. През февруари 2020 стартира проекта „Помогни ми да бъда приет“ в подкрепа на приобщаващото образование на децата със синдром на Даун в българските учебни заведения и приемането им в обществото.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина