Деца спят на разтегателни легла в трапезарията на пловдивска забавачка

Автор: Добринка Димова 6362
Деца спят на разтегателни легла в трапезарията на пловдивска забавачка

-годишни деца спят на разтегателни легла в стаята на хранене на пловдивска забавачка, тъй като няма достатъчно място в спалните помещения. Детската градина пък не е в квартала, в който живеят, и се налага ежедневно да пропътуват половината град, сигнализираха притеснени родители. До тази ситуация се е стигнало заради течащия в момента ремонт в ЦДГ „Снежанка”. Припомняме, че забавачката ще бъде изцяло обновена с евросредства. Ще бъде сложена нова дограма, изолация, отопление, а в съседство се изгражда плувен басейн и физкултурен салон, както и зеленчукова градина. Ремонтът трябва да приключи до края на януари 2020 г.

„Три дни преди началото на учебната година ни съобщиха, че децата от втора „Б“ група ще бъдат настанени в апартамент в блок 11 в район „Тракия”. ЦДГ „Снежанка” се намира в район „Централен”, респективно родителите са избрали да кандидатстват там заради близостта й до домовете ни. Настаняването на децата в район толкова отдалечен от местоживеенето ни е неудобно и коства много време и средства”, оплакаха се родителите.

Те са притеснени и от условията в „Тракия”, защото пространството е твърде малко. Децата в групата са 28, а наличните легла – 14. След като малчуганите се нахранят, възпитателите изнасят маси и столчета и носят разтегателни легла. „Съгласно наредба №3 за здравните изисквания минималната площ за всяко от помещенията спалня, занималня и физкултурно-музикален салон в детските градини трябва да осигурява минимум 4 m2 и 6 m3 за всяко дете. Положението, в което сме поставени ние и децата ни, е незаконно, недопустимо и абсурдно”, посочват родителите. Те настояват да се осигури помещение в район „Централен”, което отговаря на изискванията на нормативната уредба. Смятат, че такова има в ремонтираната ясла ”Детски смях”. Изпратили са и жалба до кмета на Пловдив, началника на РУО и директора на РЗИ.

Според началника на отдел „Образование” на Община Пловдив Донка Щилянова обаче в момента апартаментът в блок 11 е единственото възможно решение, тъй като в район „Централен” няма свободно помещение. „Обмислено беше децата да бъдат преместени в ясла „Детски смях”, която бе отремонтирана по същия проект като ЦДГ „Снежанка”, но там все още не са разписани акт 15 и 16 и не е пусната в експлоатация”, обясни Щилянова. Тя увери, че общината прави всичко възможно това да се случи по най-бързия начин и децата да бъдат преместени.

Според директорката на ЦДГ „Снежанка” Ани Найденчовска пък строителите са изключително съвестни и работят без почивен ден – и в събота, и в неделя, за да завършат ремонта по-бързо.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина