Бултраси vs. “Различни“, бой и плюнки в центъра на Пловдив! Докъде ще стигнем?

Автор: Парашкева Иванова 14783
Бултраси vs. “Различни“, бой и плюнки в центъра на Пловдив! Докъде ще стигнем?

Момичета с окървавени лица, момчета с обръснати глави, качулки и маски, сблъсъци в Цар Симеоновата градина, обиди, цинизми, плюнки и хомофобски призиви. Това се случва в неделя следобед в Пловдив, а средната възраст на участниците в сблъсъците е 13 години! 

В неделя, около 15 часа, група от трийсетина тийнейджъри с качулки и маски се появиха в парка и започнаха да замерят с яйца момчета и момичета, събрали се край Мечката и на Виенския павилион. Появата на двама полицаи и служители на Общинска охрана разпръсна групата, а участниците в нея се разбягаха на всички страни. 

"Начело на бултрасите бяха едни момчета - Дейвид от Дървото и Ангел от "Дружба". Имаше тийнейджъри с дървени пръти и друг с верига. Те удариха няколко момичета през лицата, а друга я дърпаха за косата" , разказва очевидка на нападението. 

Първият сблъсък бил още в петък, когато група маскирани момчета посетили павилиона в Цар Симеоновата градина, където обикновено се събират момчета и момичета с провокативен външен вид и започнали да ги замерят с яйца. Следващите два дни в социалните мрежи започнали да валят заплахи към ЛГБТ - общността в града. "Започнаха да се появяват постове "Смърт за п***лите" "Без гей парад в този град" и пр. Затова и в неделя в градината имаше повече хора от тази общност от обичайното", твърдят хора от общността. 

Малолетните вандали са демонтирали и табела от фасадата на Художествената гимназия, украсили са я със свастики и са я разнасяли из града. 

В неделя напрежението ескалира няколко пъти и се наложи намесата на полиция. Последният сблъсък е бил на площад "Съединение", където двадесет момчета с качулки заобиколили момичета от другата група и започнали да ги плюят. 

По-късно част от момчетата са били извикани в Детска педагогическа стая за разпит. Едно от ударените момичета пък е подало жалба в полицията. Във Второ районно е образувана преписка. По нареждане на наблюдаващия прокурор е назначена предварителна проверка, в хода на която да бъдат установени всички лица, участници в инцидента, както и очевидци, за установяване на фактическата обстановка.

Клипове и снимки от унизителните ситуации обикалят социалните мрежи и предизвикват разнопосочни реакции. Сред коментаторите е и певицата Дара, която пише "Долно, грозно държание. Надявам се малките гамени някой ден да излязат от мутренския филм. Супер жалка работа, но родителите им са толкова виновни, колкото и пишлеметата им". 

Факт е, че в парка освен тийнейджъри, и в двете групи - тази на "различните" и тази на ултрасите имаше и деца на възраст 8-10 години, които бяха без родителите си. Някои бяха с по-големите си братя и сестри, а други - абсолютно сами. 

Други задават резонния въпрос къде са институциите и как е възможно да се стигне до подобни изстъпления в град - пример за толерантност. 

Съдейки от чатове в социалните мрежи, нападателите по никакъв начин не смятат, че са нарушили законите. "Ние сме бултраси и никой не може да ни спре! Дори и полицията", пише един от участниците в месенджър в комуникация с друг тийнейджър. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина