Бетонирана на улицата кашпа застрашава туристи и автомобили в Стария град

Автор: Plovdiv Now 6669
Бетонирана на улицата кашпа застрашава туристи и автомобили в Стария град

Бетонирана на ул. „Константин Стоилов” 40 кашпа застрашава живота на преминаващите туристи, рискувайки да счупят крак или да катастрофират. Такъв сигнал достигна до редакцията ни. Ето какво пише читателят:

„Десетки български и чуждестранни туристи в Европейската сторица на културата 2019 минават ежедневно през това оживено място, рискувайки да си счупят крак или да катастрофират. 

Според записи на камерите в района и сигнали на жители от околните къщи до компетентните институции, автор на деянието е Хаик Таквор Гарабедян, живеещ в непосредствена близост на ул. „Константин Стоилов“ № 40, с цел кашпата да играе роля на преградно съоръжение за недопускане на автомобили пред и около дома на посоченото лице.

Същият пловдивчанин се прочу и миналата година, когато беше завързал с ръждив синджир за съседното дърво товарно полуремарке, отново с идея запазване на парко място.

Според съседи, въпреки че живее самичък, Хаик Гарабедян незнайно как разполага с издадени 4 пропуска и е превърнал Стария град в безплатен паркинг.

В писмото си нашият читател пита:

- Има ли разрешение за поставяне на преместваем обект съгласно  Закона за устройство на територията и  наредбите на Общината, като   Наредба за  реда и условията за издаване на разрешение за ползване на място общинска собственост на територията на Община Пловдив, тъй като уличното и тротоарните платна са публична общинска собственост;
- В нарушение ли е на Наредба  2 за организацията и безопасността на движението и дисциплината на водачите на пътни превозни средства и пешеходците на територията на Община Пловдив и изброените в нея други нормативни актове;
- Представлява ли реална опасност за преминаващите автомобили и пешеходци в зоната на улиците „Константин Стоилов“, „Крикор Азарян“ и  „Васил Кънчев“;
- В разрез ли е с правилата, установени с цел опазване и съхраняване на облика на Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив“;
- По същността си представлява ли ярък израз на незачитане на установения регулаторен режим.

 „Въпреки многобройните сигнали, подадени до Общински Инспекторат, ОП “Организация и контрол по транспорта“ и Община Пловдив-Район Централен, вече втори месец никой не е предприел действия по санкциониране на нарушителя и премахване на бетонираната кашпа”, пише още читателят.

Справка в район „Централен” показва, че на адреса на ул. „Константин Стоилов” 40 има регистрирано семейство Гарабедян. Там се води, че живее майка с три деца.

„Във вторник получихме сигнала за въпросната кашпа. Екипът ми работи по случая. Според мен тя е поставена по-скоро да не допуска коли да е изкачват по близката малка уличка, а не толкова, за да не се паркира на тротоара. Проблемът с колите в Стария град е сериозен. Видно е, че е пълно с коли.  Само ще спомена, че колата на район „Централен” няма карта за достъп там”, коментира районният кмет Георги Стаменов.

Директорът на ОКТ Георги Стоилов също коментира казуса: "Запознат съм със случая. Не ми е много ясно как на някой може да му хрумне да направи такова нещо - да си монтира кашпа на улицата. Само ще кажа, че по Наредба има санкция за подобни действия и тя никак не е малка". 

След проверка той уточни, че наистина за въпросния имот на ул. "Константин Стоилов" 40 има издадени четири пропуска за автомобили.

"Къщата на този адрес е с четири нотариални акта на 3 собственици. За всеки от тези нотариални актове ние сме издали пропуск", обясни Стоилов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина