Жители на няколко блока в „Тракия” недоволстват от изграждането на детска ясла

Автор: Благовест Андонов 2014
Жители на няколко блока в „Тракия” недоволстват от изграждането на детска ясла

Жители на няколко блока в ЖР „Тракия” недоволстват от  изграждането на детски ясли пред бл. 46 в зона А11. С  редакцията на TrafficNews се свърза жителка на блоковете, която организира подписка срещу проекта и запазването на терена като зелена площ.

Стефани Тодорова разказа, че през декември тя и нейните съседи са научили, че на парцела от близо 6 дка ще се строи. След като разровили те разбрали, че ще се изграждат детски ясли, като са видели и решението на Общинския съвет за отреждането на терена.   последствие те са имали няколко срещи с кмета на район „Траки” Георги Гатев, които те описват като непродуктивни и без абсолютно никакъв успех.  Оказало се, че разрешението за строеж за яслите не е качен на сайта на Община Пловдив, а по думите им Гатев е казал, че няма подобно изкарано разрешение.

В писмото се казва още, че в цялата зона А11 има два терена, на които децата да играят, но и двата са утвърдени за детски заведения, а и поради това не могат да се облагородят.   В последствие вчера на 27 февруари се е провело общо събрание на жителите на кв. „Тракия” и с повече от 50 души с избирателни права по смисъла на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление,  са учредили и инициативния комитет с име "Да направим Тракия по-зелена", който има за цел да спаси малкото зелени площи в квартал „Тракия”.

„ Към този момент подписката протича повече от успешно със стотици положени подписи, като дори се свързват с мен хора, които са далеч от тази поляна, но желаят да се включат в нашата инициатива, защото всичко има своите граници, а така погледнато през моя поглед на хората масово им е писнало! Много хора казаха „По-добре ясла отколкото жилищен блок“, но много малко хора се замислиха, че е най-добре зелена площ…, защото детската ясла обхваща 1-2 години от живота на едно дете, а зелена площ повече от 10 години!”, пише Стефани Тодорова. 

Те ще настояват да се спре проекта за детски ясли , след това да се смени статута му, а в последствие да се облагороди игрището и детската площадка. 

Кметът на района Георги Гатев заяви, че опциите са две, като той ясно ги е заявявал на жителите на блоковете.

„Още от първия ден на предизборната кампания казах, че изграждането на детски ясли ще са ми приоритет, като цитирах и нееднократно въпросния парцел. Този имот е бил избран от предишното ръководство на Община Пловдив и район „Тракия”. Именно с него и изработения проект,  Община Пловдив кандидатства за финансиране през Министерството на образованието. Ако сега спрем проекта – той ще отпадне от списъка с обекти, като не може да бъде заменен. Това означава, че в   „Тракия” няма да се изградят детски ясли, защото в бюджета няма средства за такива. В района имаме недостиг на 250 места в детските ясли, което значи, че 250 майки или бащи не ходят на работа, защото няма къде да си оставят децата. В целия град недостигът е над 1600 деца”, обясни Георги Гатев.  Той допълни, че се е кандидатствало за тази локация, защото Общината и район „Тракия” са  работили активно по него през последните 6 години , а всичко е било направено, както трябва, за да се случи този проект.

„Разрешението за строеж, което не е качено на сайта на Община Пловдив, е издадено от главния архитект  Яна Желязкова. Аз казах на жителите на блоковете, че в администрацията на район „Тракия” такова разрешително няма”, обясни Гатев.  

На разговорите районният кмет е казал още, че в съседство на блоковете има голяма зелена площ, която е била залесявана през годините, като там ще се изгради съвременна детска площадка и места за отдих. Гатев каза още, че ще проведе нова среща с жителите на района,  като ще покани и кмета  Костадин Димитров на нея, за да се реши казуса.

Снимки от общото събрание и подписката: 

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина