Успешна “Мисия Лаута 2“, доброволци изнесоха тонове дървесина

Автор: Парашкева Иванова 6764
Успешна “Мисия Лаута 2“, доброволци изнесоха тонове дървесина

Рекордно количество изгнила дървесина и клони бе изнесено при днешната акция в парк "Лаута". Рекорден брой , близо 500 доброволци се включиха в "Мисия Лаута 2" - формат, който се превръща в традиционен за квартала. В продължение на три часа гражданите показаха, че паркът е важен за тях и направиха всичко по силите си, за да почистят голяма част от предварително нарязаната дървесина. 

В мисията се включиха цели семейства с децата си, като малчуганите бяха изключително активни. Неоценима бе помощта на служителите от Съвместното командване на силите за специални операции , ръководено от ген.-майор Явор Матеев, както и на доброволците от ДФ "Пловдив 112". Армейците вадеха цели стволове от шубраците и ги товареха в камионите. В акцията се включиха клубовете по тайкуондо, карате, волейбол и бокс. 

Сред доброволците имаше и над 50 украински граждани - бежанци от войната, които днес смениха белодробна болница с Лаута. "Както пловдивчани ни помагат при санирането на Белодробна болница, така и ние ще помогнем при почистването на парка" , каза Наталия Еллис. 

Организатори на акцията отново са кметът на "Тракия" Костадин Димитров, Веселин Козарев от  "Паркове и градини" и TrafficNews. Две седмици преди акцията , служители на общинското дружество нарязаха голямо количество изгнили стволове, паднали дървета и опасни клони. 

Днес само до 12 часа бяха извозени 22 камиона с дървесина, а товаренето ще продължи и в следващите дни, след което Централната алея ще бъде почистена. За сравнение при първата акция през ноември бяха натоварени 16 камиона, а в акцията се включиха около 200 души.  

В края на мисията всички участници се събраха с бира в ръка на сцената, където Керана пя за доброволците. 

Припомняме, че въпреки добрата социализация на парка през последните години, състоянието на растителността е трагично.  Десетки дървета са паднали, като някои са изтръгнати буквално от корен, а други са се пречупили като клечки заради прогнилите си стволове. Причините за текущото състояние на парка са няколко. Там виреят предимно широколистни дървета, като сред най- разпространените видове са акации, ясен, явор, летен дъб, бреза. Голяма част от тях обаче вече са изгнили, тъй като гората е нападната от корояд. Дърветата, които падат, стават обиталища на нови колонии от корояди, които след това нападат и здравите дървета. 

Според инж. Георги Николаев  над 50 % от растителността е мъртва или заразена. Проблемът е от години и се се задълбочава. Въпреки многобройните сигнали, репортажи и акции, на този етап няма сериозни стъпки от страна на голяма община, а в бюджета не са предвидени средства за реанимация на Лаута. 

Не са малко гражданите, които смятат, че плащането на данъци ги освобождава от ангажимента да се грижат за средата, в която живеят. Фейсбук - еколозите също рядко могат да бъдат забелязани на подобни инициативи. Но ако ангажиментът ни към природата се изчерпва с остроумия или критики в социалните мрежи , след някоя и друга година паркът може да е само спомен. Днес 500 души показа, че ги е грижа за Лаута. Да се надяваме, че градската управа също ще забележи усилията им и спешно ще се заеме с възстановяването на парка. 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина