Цвета Караянчева изненадващо в Пловдив! Дойде на Народния събор, поведе хорото

Автор: Милен Ангелов 8395
Цвета Караянчева изненадващо в Пловдив! Дойде на Народния събор, поведе хорото

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изненадващо дойде в Пловдив за откриването на Народния събор в парк "Лаута". 

„Чест е за мен да съм на този празник - на този урок по родолюбие. На тези сцени днес ще видим много талант, пъстри шевици, песни, танци, една въртележка от звуци, ритми и красота. Фолклорът е нашето съкровище, което нашите предци са предавали и пазили. Пазил е българския дух, онзи бистър кладенец от който черпим сили, воля и вдъхновение. Народната мъдрост е тази, която ни дава самочувствие и ни обединява и държи духа ни жив. Обединени във времето сме по силни. Бъдете горди, бъдете заедно, обичайте българското“, с тези тържествени думи и с пожелание на добър част Цвета Караянчева се включи в откриването на традиционни фестивал в Пловдив.

Районният кмет на Тракия Костадин Димитров също приветства присъстващите и подчерта, че е щастлив и развълнуван от звука на гайдите, огласящи парка. Той припомни, че това е 5-тото издание на Народния събор.

„Искам да благодаря и да се извиня на съседите около парка за шума, който предстои и за местата за паркиране, които ще са заети. Призова за търпение и за безопасно шофиране“, обяви Димитров.

Празникът уважи и зам-кметът по култура Пламен Панов, който подчерта, че това събитие е важно, защото пази културата и българските корени.

След официалната част Цвета Караянчева поведе и традиционно българско хоро, а след това се разходи из алеите, за да разгледа пъстрия асортимент.

Пловдивчани се потапят днес и утре в духа на българските традиции, а организаторите приканват всички, които имат възможност, да бъдат облечени в народни носии. На самият фестивал също се продават, ала търговците споделят, че интересът не е висок, може би заради не малката цена на традиционното българско облекло - над 300 лева. 

В рамките на събитието има уроци по народни танци за малки и големи, хоротеки, кукерски игри, изложби на занаятчии, старинни оръжия и народни носии, концерти на фолклорни оркестри и ансамбли, битова детска работилница и много други.

Трите сцени в парк „Лаута“ ще посрещнат изпълнители от цяла България. Част от програмата на фестивала ще бъдат ансамбъл „Тракия“, гайдарски състав „Големите гайди“, представителен ансамбъл и оркестър към АМТИИ – гр. Пловдив, Здравко Мандаджиев, оркестър „Пловдив“, оркестър „Феникс“, гайдарски състави от Чепеларе и Момчиловци, ансамбъл „Седенчица“, комитет „Родолюбие“, комитет „Традиция“, ансамбъл към УХТ – гр. Пловдив, солистът на БНР Любомир Петов и гайдарят Стефан Янев и още много читалища, училища, пенсионерски клубове и самодейци от цялата страна.

Скарите вече са заредени и апетитен аромат се носи между дърветата. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина