Траки, римляни, готи, ромеи, рицари, хайдути и четници разполагат лагери в Лаута за уникален фестивал

Автор: Plovdiv Now 14274
Траки, римляни, готи, ромеи, рицари, хайдути и четници разполагат лагери в  Лаута за уникален фестивал

Траки, скити, римляни, готи, ромеи, българи от ранното средновековие, рицари от Филипополско херцогство и кръстоностните походи, българи от Второто българско царство, хайдути от Възраждането, четници от борбите за национално освобождение и участници в Съединението, заедно преодоляват времето и разполагат лагери в парка Лаута за уникалния фестивал „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“ на 15 и 16 юни 2019 година.

Тяхната история оживява по живописен начин, разказана от възстановчици и занаятчии от цяла България в партньорство с гости от Франция и Англия. Посетителите на фестивала ще преживеят хилядолетната история на Пловдив, запознавайки се с неговата култура, бит и традиции. Ще видят облеклото, военното въоръжение и снаряжение и ще вкусят храната на хората населявали някога този град. Ще наблюдават как майсторите грънчари са изработвали съдове за съхранение на храна и напитки, ковачите - шлемове, ризници, брони, саби, мечове, брадви, лъкове и стрели.

Ще бъдат показани древни занаяти - плъстарство, кожарство, обущарство, дървообработка, бижутерство. Посетителите ще се докоснат до характерното за различни исторически епохи облекло, ще вкусят от храната на средновековните българи и ромеи и ще научат как мъжете са воювали, а жените са подготвяли любовни лакомства и елексири.

Фестивалът „Пловдив – древен и вечен”, като една от сцените на Европейската столица на културата 2019, ще представи пред своята публика и съвремието на града чрез талантливите си деца, водени от световноизвестния музикант и педагог проф. Мичо Димитров.

Децата, лауреати на международни награди, ще впечатлят посетителите на фестивала с изпълненията си, спечелили сърцата на музикални специалисти по целия свят.
Организатори на фестивала са СНЦ „Заедно за личностно развитие“ - Пловдив, „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол” – Варна, Сдружение “Дукс Антика” - Свищов.
Проектът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и се финансира от Общинска Фондация „Пловдив 2019”. Събитието е безплатно.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина