Строеж в Тракия” възмущава живеещите наблизо

Автор: Plovdiv Now 5206
Строеж в Тракия” възмущава живеещите наблизо

Строеж, намиращ се в ЖР „Тракия” пред блок 8, възмущава живеещите наблизо. Според читатели, сигнализирали до TrafficNews, работниците често извършват дейности без предпазни каски и се надвесват от височините на строежа. Те разказаха и за дискомфорт, който се създава заради шума по време на обедните часове.

Според закона за защита от шума в околната среда чл.16 ал.(5) Забранява се излъчването на шум по време на строителство за времето от 14,00 до 16,00 ч. и от 23,00 до 8,00 ч. Въпреки това строителите работят непрекъснато , дори през обяд.

В наредбата за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи е записано,  че изцяло на работодателите е отговорността не само за осигуряването на здраве и безопасност при работа, но и за ефективен контрол за спазване на правилата. Една част от това обезопасяване включва задължителното използване на лични предпазни средства, подходяща екипировка и оборудване. Носенето на предпазна каска обаче е задължително. След проверка на TrafficNews и от снимките изпратени до медията ни обаче, се вижда, че работниците не използват такъв вид предпазни средства, а нашите читатели твърдят, че на обекта не са виждали човек с каска.

Притеснението на жителите на "Тракия" не спира до тук.  По думите им всяка сутрин кранът паркира в насрещното движение пред спирката, а понякога и на тротоара, като това внася хаос в движението. Живеещи в близост изпратиха и видеоклипове, на които се вижда положението в ранните часове на деня. В действителност организацията на движение изглежда доста хаотична, като едната лента на платното , точно пред спирката, е запушена от превозно средство. На кадрите се забелязва още, че от  отсрещната страна в друга от лентите има и тир, което прави преминаването още по сложно, предвид час пик, коментират хората.

Те смятат, че се създава изключителен хаос и трудно може да се качиш в автобусите, защото често пред спирката има спрени превозни средства.

"Сутрин е някакъв ад. Колите трябва да заобикалят тирове и кранове, а автобусите не могат да спрат, за да се качат пътниците. Другият проблем е постоянният шум, който не спира. Трябва да се вземат мерки и да се извърши нужната проверка, това пречи на нормалното движение, особено сутрин, когато трафикът е интензивен," коментират от отсрещния блок. Те всекидневно се чудят дали строежа работи в разрез със закона.

От TrafficNews потърсихме ОП „Организация и контрол по транспорта”, от където коментираха, че строежът има разрешение, след заплатен пропуск, за да въвежда организация на движението. Дали това се извършва по правилния начин обаче , може да бъде  установено само от контролните органи.

"Когато гражданите имат съмнение за нарушения, нека се обърнат към КАТ, за да може полицаи да отидат на място и да им извършат проверка  дали се спазват правилата", заявиха още.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина