Старите пловдивски сделки уплашиха общинарите за новия Hi-Tech парк в Тракия

Автор: Благовест Андонов 3978
Старите пловдивски сделки уплашиха общинарите за новия Hi-Tech парк в Тракия

Скандалните пловдивски сделки през последните две десетилетия накараха част от общинските съветници да се усъмнят в доброто бъдеще на най-успешния български проект по биотехнологии.

Върху площ от 23 декара в Тракия ще се изгради кампус на Центъра по растителна системна биология и биотехнология PlantaSYST, който спечели финансиране от 15 млн. евро от Европа, както и проекти за още 6 млн. евро.

Теренът ще се даде на научната организация с безвъзмездно и безсрочно право на строеж, което смути част от общинарите. Голяма част от опозицията се притесни, че върху терена, който се дава,  след 7-10 или 20 години може да изникнат поредните жилищни мастодонти, когато спре финансирането от Европа.

Преди всяко изказване общинарите не пропуснаха да честитят огромния успех на учените и им пожелаха успех в реализацията на проекта им. Това, което смути преди всичко съветниците от Патриотите и Съюз за Пловдив е, че няма гаранции какво ще се случи на този терен, ако проектът не се реализира.  

Слави Георгиев и Стефан Послийски обвиниха администрацията, че не си е свършила, както трябва работата, като всичко около проекта е трябвало да бъде изчистено и оформено, много преди  сесията. Вместо това – общинарите от една страна трябва да подкрепят едно предложение, което е витално за развитието на града, но от друга поставят под риск огромен общински терен в Тракия.

Камен Шишманов предложи правото на строеж да се даде за период от 16 години, докато трае проекта с европейско финансиране, а след това ако той е успешен, да се удължи. Дани Каназирева пък искаше в  управата на организацията, която обединява няколко български и немски институти, да влезе човек на Община Пловдив.Безапелационно зад проекта застанаха съветниците от БСП.  В крайна сметка предложението бе прието без промяна.

Ръководителят на проекта доц. Цанко Гечев заяви, че те имат бизнес план, който е бил одобрен и отчетен като реалистичен от Брюксел. Те нямат никакви намерения да развиват бизнес, а всичко, което ще бъде спечелено от работата им с частни фирми ще бъде реинвестирано в наука и издръжка на центъра. Отделно Общината ще получава част от приходите от патентни, които ще се реализират в новия кампус на модерния център.

Градоначалникът Иван Тотев бе повече от категоричен, че на мястото, върху което ще се изгради новия център, няма да се превърне в нищо друго след 5-10 или 20 години. Дори в най-лошия случай, при който проектът не бъде успешен, сградите ще останат за образование, което винаги е плюс. Освен това Общината няма да позволи имотът да се превърне в частен.

Какво ще се прави в новия център в Тракия – очаквайте подробности!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина