Родители недоволстват от детска градина в Пловдив. Директорката: Петни се името ни!

Автор: Plovdiv Now 2926
Родители недоволстват от детска градина в Пловдив. Директорката: Петни се името ни!

Притеснени родители сигнализираха до редакцията на TrafficNews  за нередности в ДГ „Червената шапчица” в Пловдив. По техни твърдения заради некомпетентни решения на ръководството има вероятност децата да бъдат застрашени.

Става дума за филиал на ДГ „Червената шапчица“ в блок 50 в район „Тракия“. В двуетажната сграда има четири групи от около 60 деца на възраст между 3 г. и 6 г., с които се занимават 8 учители. Те работят на две смени заедно с четирима помощник-възпитатели.

„Когато обаче помощният персонал трайно отсъства при отпуск или болничен, директорът Галина Недева не осигурява техен заместник и учителите поемат цялата отговорност за грижите за децата”, коментират притеснените родители.

Твърдят, че в периода от 22 февруари до 5 март и от 25 март досега с четирите групи деца се занимавал само един помощник-възпитател на смяна в цялата сграда. Поради тази причина се случвало така, че част от неговите задължения като обличане, хранене и обслужване на децата се поемали от учителя, който същевременно е длъжен да изпълнява учебната програма.

„Когато групите се извеждат на двора за игра, учителят отново е сам с децата и трябва да следи да не се наранят или паднат, а също и да ги придружава до тоалетната в сградата, като оставя останалите без постоянен надзор”, казват те.

Екипът ни се свърза с директорката на учебното заведение Галина Недева, която каза: „Няма такова нещо един помощник-възпитател да работи в четири групи. Екипът ми е потресен".

Тя допълни, че има документ, който доказва, че хората в периода са си били на работа. Според нея някой има проблем с нейната личност по-скоро.  

„Ние вдигнахме толкова високо ниво, нямаме празно място”, допълва още тя.

Едно от основните притеснения на родителите бе именно фактът, че децата могат да избягат, ако няма необходимия надзор, както се случи преди седмица в София.

Директорката обаче опроверга и каза: „Има осигурен контрол на достъп. Няма кой да влезе или излезе, ако не му се отвори от персонала. Има външни стълби на двора, които се ползват от децата. Няма как да излезе дете – те са като вкъщи, това са апартаменти. Заключена е вратата.”

По нейни думи по закон при посменен режим на работа един помощник-възпитател обслужва две групи.

 „Във филиала днес са 30 деца с двама помощник-възпитатели и отделно имаме четири учители.”

„Аз минавам редовно оттам. Имаме домакин, който отговаря. Правя контролна дейност непрекъснато. До момента в детското заведение е нямало инциденти с деца.”, категорична е тя.

Тя заяви още, че функцията на помощник-възпитателя не е да стои с учителя. Неговата функция е да прави хигиена, дезинфекция в групата, да разпределя храната, да оправя леглата и когато децата са на двора, да стои с учителя, като става въпрос за по-малки по възраст.

„На една група се пада един помощник възпитател и две учителки, както е във всички детски градини. На обяд се засичат и трите дами вътре за час, когато се преминава от един дневен режим в друг. През другото време остава учител. Един помощник-възпитател обслужва две групи сутрин и две групи следобед. Само на обяд е в групата, в която си е титуляр.

 „Изумена съм, не знам какво да мисля. Петни се името на градината”, завърши тя.

От район "Тракия" са направили проверка на работата в градината в посочените периоди. Установено е, че във въпросните дни във филиала е имало 4 групи, като в една от групите е имало 9 деца, а в друга 14.

"По принцип при намален брой деца, има възможност за сливане на групи. В случая обаче не са били слети и е имало двама възпитатели, които са били с децата. Така, в случай че на едната възпитателка се наложи да влезе вътре с някое от децата, другата може да наблюдава останалите. Да, това не е добър вариант, но за съжаление както в тази, така и в другите детски градини има сериозен недостиг на непедагогически персонал. Така, когато те ползват отпуски или болнични, трудно може да им се намират заместници. За съжаление, заплащането на непедагогическия персонал не е високо и затова трудно намираме хора. А работата е специфична - работи се с деца, с хранителни продукти" коментираха от районното кметство. Февруари и март са най-натоварените месеци, подобни проблеми има и в централните сгради на детските градини.

"Правим всичко по силите си, изпратили сме указания да се оптимизира работата и при необходимост да се прехвърля персонал от централните сгради вов филиалите" , казаха от района.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина