Пловдивско училище увековечи велики българи

Автор: Plovdiv Now 3591
Пловдивско училище увековечи велики българи

Образите на велики исторически личности увековечи в двора на СУ ,,Димитър Матевски” художникът Ангел Каравланов. Аспарух, Крум и Симеон са изобразени на входа на училищния двор, за да напомнят за времето на знаковите българските владетели. Младият творец е нарисувал също националните ни герои Раковски, Ботев и Левски, както и Патриарха на българската литература Иван Вазов, съобщава u4avplovdiv.com.

Каравланов е завършил НХГ “Цанко Лавренов”, а след това и Националната художествена академия със специалност “Скулптура” при професор Емил Попов. Повече от 15 години се занимава професионално с изкуство. За това време е направил над 1000 скулптури и стотици картини. Голяма част от творбите си дарява на училища, детски градини, църкви и манастири. Около Смолян има 50 параклиса с направени от него каменни икони. Каравланов стана известен с триметровата си скулптура на “Родопчанка” в смолянското село Чокманов, посветена на баба му. Той е автор и на паметника на основателя на оркестър “100 каба гайди” Апостол Кисьов в Стойките.

„Видяхме негова творба на светите братя в училище в Браниполе и решихме да го поканим да реализира свой проект и при нас. Той веднага се отзова и заедно избрахме личностите, които да изобрази. Децата бяха изключително впечатлени, докато наблюдаваха работния процес. Само за пет часа бяха изрисувани будителите, а на следващия ден и владетелите“, разказва директорът Мариана Златанска.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина