Пловдивчаните от Блок 100: Не чакай друг да свърши твоята работа, сам градиш средата, в която живееш

Автор: Plovdiv Now 25821
Пловдивчаните от Блок 100: Не чакай друг да свърши твоята работа, сам градиш средата, в която живееш

Блок 100 в ж.к. „Тракия“ определено няма да те остави безразличен. Но не заради търкалящи се кенчета, подритвани фасове, опаковки от вафли, чашки от кафе, найлонови торбички,  шлюпки от семки и прочее. В интерес на истината, публичните пространства в България дари и да се намират в по-различен от описания вид, те рядко са в блестящо състояние. Но това не е темата на сегашния ни разговор. И именно това е причината гледки като тази пред Блок 100 в „Тракия“ да будят силно впечатление.

Ако има точен начин да опишем гледката там – то това би бил „оазис“. Защото да видиш толкова зеленина, цветя, плуващи рибки и лилии насред улици, автомобили и блокове – това определено може дори да заприлича на мираж.

Когато си там, сякаш времето променя хода си. Сякаш Пловдив не е толкова задушно топъл, сякаш очите ти виждат по различен начин градския живот.

Зад този пъстър рай стоят шепа сръчни и най-вече старателни пловдивчани, поели самоинициативата да живеят различно. Те обаче не искат имената им да бъдат публикувани, но TrafficNews успя да си открадне няколко приятни минути разговор с тях.

Семейството, сътворило този рай, споделя, че на техните сетива не допадала гледката, която може да бъде забелязана пред средностатистическия български блок. Любопитното в случая е, че вместо да заемат позицията на мрънкащото звено, те решили да станат активното такова. Предложили идеята си, която срещнала голяма подкрепа от съседите.

С лични материали и средства, на 90% ние сме направили всичко. В последните години започнаха да се включват още няколко наши съседи. Благодарение на администрацията на община Тракия изляхме бетоновата част“, споделят те.

Още преди време техният вход стана известен сред пловдивчани, когато там се появило озеленяване и цветя, типични повече за домашен двор. За четири години, стъпка по стъпка, мястото вече е добило вид на блажено кътче, далеч от урбанистичната реалност. 

Преди време плочките бяха криви, имаше само малко храстчета. Всичко започна с изграждането на беседката ни. Към днешна дата имаме райграс, десетки видове цветя, фонтан с рибки и закрита част. Това коства всекидневни грижи, поливане, косене, много свободно време и грижа“, заявяват живущите там.

Именно заради старанието, което влагат да облагородяват пространството пред блока си, през 2019 година кметът на „Тракия“ лично ги е наградил с грамота. Освен това са получили и косачка като награда.

Всички се наслаждават на това място. Според нас е въпрос на възпитание и желание да има повече такива места в Пловдив и България като цяло. Но друго важно нещо е същността на човек – ако не ти идва от вътре да живееш на красиво, дори и да бъде изградено такова място, много бързо то вече няма да изглежда добре, ако не се поддържа“, разказват още радетелите на идеята.

„За нас е много учудващо, че на българите все някой за нещо им е виновен, все някой не им е дал. Ние сами си правим средата, в която живеем. Никой на никого не е длъжен. Не можеш да чакаш друг да дойде и да оправи битието ти, някой да ти прекопае градината най-просто казано“, категорични живущите в блок 100 на „Тракия“.

И тази прекрасна история завършва досущ като една позната народна приказка:

„Викахме, викахме неволята, гърлата си продрахме, но тя не се обади, сякаш беше потънала в земята.  Тогава се запретнахме и сами си направихме….“.

 

автор: Соня Желязкова

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина