Откриха изложба, посветена на 50 год. от първата копка на район „Тракия”

Автор: Plovdiv Now 4845
Откриха изложба, посветена на 50 год. от първата копка на район „Тракия”

Изложба, посветена на 50 години от първата копка на район „Тракия”, събра снощи в административната сграда на бул. „Освобождение” 63 специалисти, участвали в проектирането и изграждането на квартала, много гости и жители.

„Бях 4-годишен, когато пресякох една голяма поляна и заживях със семейството си в „Тракия” След това продължих да изграждам футболни игрища в квартала, в който живея и така до ден днешен продължаваме да градим „Тракия“. Отминават 12 години, откакто съм кмет. Силно се надявам да оставя следа, но тези години са малка прашинка спрямо това, което са направили архитектите, инженерите, строителите на нашия любим квартал “, заяви в приветствието си Костадин Димитров. За тези години в най-младия пловдивски район са проплакали над 25 000 деца, а повече от 60 000 души го наричат свой дом, изградени са училища, детски градини и ясли, паркове, инфраструктура, разказа Костадин Димитров и допълни: „Надявам се всичко това да продължи. Честит празник!”.

Като изложба-пазител на паметта я определи заместник-кметът на Община Пловдив по култура, археология и туризъм Пламен Панов и цитира журналиста и писател Евгени Тодоров. „Пловдив наистина е на 8000 години, но една не малка част от него е само на 50 години и това е „Тракия“.

„Тези 50 години в района са изключително съдържателни – като започнем от първите концепции, минем през идеята какви да са блоковете, как да се казват – това са важни факти, които всички трябва да знаем. На добър час на тази изложба! Сигурен съм, че много граждани ще я видят, а други ще си припомнят за „Тракия““, каза още Пламен Панов.

Сред многобройните гости на събитието бяха арх. Антоанета Топалова, арх. Румен Григоров, арх. Величко Куртев, инж. Христо Гогов, участвали в създаването на този уникален квартал. Те разказаха спомени за началото и работата по изграждането на „Тракия”

„Тракия” е един от 3-те най-големи комплекси в България, но и най-добрият, защото тук се събра целият опит. Той е с много съвременен като градоустройствена структура, много човешки”, сподели арх. Топалова.

Автори на изложбата арх. Нина Толева-Новак, Виктор Новак, доц. д-р Иво Топалилов, с неоценимата помощ и на арх. Панджарова.

Тази изложба е израз на благодарност към десетките специалисти – урбанисти, архитекти, инженери, техници, на стотиците строители, които са създали един от най-добрите квартали за живеене.

„Нека се впуснем в това пътешествие във времето с отворени сърца и умове, ценейки миналото, размишлявайки върху богатата история на „Тракия”, забележителния път на нейните жители и безбройните личности, изиграли ключова роля в нейната еволюция”, заяви водещата Лили Бързева.

За неповторимата атмосфера на празника допринесоха изпълненията на Духов оркестър Пловдив с диригент Николай Гешев.

Изложбата е подредена в сградата на район „Тракия” на бул. „Освобождение” 63 и може да се разгледа от 8.30 до 17 часа всеки делничен ден.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина