Необичаен посетител изненада минувачи в парк Лаута

Автор: Plovdiv Now 5928
Необичаен посетител изненада минувачи в парк Лаута

Един от най-едрите полуводни гризачи нутрия бе засечен да се разхожда из Лаута в Пловдив. Животното е било заснето от случайни минувачи как прекосява една от вътрешните алеи на парка, пише TrafficNews.bg.

Всъщност този екземпляр е често срещан в поречието на река Марица, тъй като е водолюбив и е отличен плувец. Типично за вида е да живеят по двойки в заблатени местности и около малки пресни и солени водоеми, обраснали с блатна растителност. Затова и са широко разпространени в Югоизточна България, но роднината им е Южна Америка.

Не е ясно как тази нутрия е попаднала в Лаута.

Видът им е активен е през нощта, а излизат привечер, за да се хранят. В менюто им се включват освен блатната и крайводната растителност и семената, плодовете и зелената маса на селскостопанските култури – царевица, цвекло, моркови, детелина, люцерна и др. Не ядат риба и други животни.

Дължината на тялото достига до 55 см, на опашката – до 20 – 35 см, тежат до 10 кг. Покрити са с гъста козина от два пласта – горен от дълги лъскави косми и под него мека, гъста вълна, почти непромокаема. Космената покривка е различно оцветена, преобладава мътносивия цвят в основата до кафявожълтия към върха. Коремът е по-сивокафяв, а гърбът е кестенявокафяв. Срещат се животни с бяла или жълта козина.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина