Над 30 камиона дърва събрани на „Мисия Лаута 3“

Автор: Plovdiv Now 4560
Над 30 камиона дърва събрани на „Мисия Лаута 3“

Над 30 камиона дърва са събрани  благодарение на „Мисия Лаута 3“. Това бе поредната мащабна акция по съвместна инициатива на кметството в „Тракия“, „Градини и паркове“ и Община Пловдив за прочистването на лесопарка от опасна растителност, в която се включиха стотици пловдивчани.

Този път клоните бяха обработени с дробилки на място и полученият дървесен чипс – извозен с 10 камиона към компостиращата инсталация.  

Директорът на общинското предприятие Веселин Козарев припомни, че през целия януари екипи на „Градини и паркове“ спешно отстраняваха опасни дървета край алеите в „Лаута“, продължиха и в началото на март. Доброволците, които се включиха в  „Мисия Лута – 3“, помогнаха за изнасянето на мъртвата растителност към алеите, откъдето да бъде по-лесно събрана и извозена.

„Беше толкова много, че цяла седмица след акцията продължихме обработването и извозването ѝ. После  Пловдив бе сполетян от бурята и продължителния ураганен вятър. Наложи се да пренасочим всичките си сили за отстраняване на щетите. Тези дни отново сме в „Лаута“, за да завършим започнатото. Междувременно в лесопарка  са паднали още дървета и клони, разчистваме и тях“, обясни Козарев.

Той напомни също, че според направеното миналата година фитосанитарно обследване на дърветата в „Лаута“, около 30 процента от тях са изсъхнали. Според представените от Лесозащитната станция анализи причините са комплексни. Повечето видове, от които е създаден паркът, са над пределната възраст от 80 години. Освен това са установени заболявания, причинени от гъби и насекомни вредители. Настъпилите през последните десетилетия промени в микроклимата също оказват негативно влияние. Предстои общината да предприеме устойчиви решения за спасяването на лесопарка.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина