Как се поставя каравана за хотдог на централната алея в Лаута? Собственици и кмет в спор за законност

Автор: Благовест Андонов 6802
Как се поставя каравана за хотдог на централната алея в Лаута? Собственици и кмет в спор за законност

Каравана за хотдог, принцеси и бира, която стои на централната алея на парк Лаута, трябва да бъде премахната. Разрешителното й не е било подновено от районния кмет на „Тракия” Георги Гатев поради работата й в разрез с наредбата, както и новите схеми, които се подготвят в парка. Собствениците обаче смятат, че това е репресия, като решението на кмета е незаконосъобразно, пише trafficnews.bg.

Съдържателите на обекта са Димитър Симеонов и Ваня Симеонова. Последната е адвокат, която през последните  години се включи в политиката, като бе кандидат-депутат от коалиция „Левицата”.

Те изпратиха съобщение до медиите, като организираха и подписка в интернет в защита на караваната. По същество сигналът и петицията е заради факта, че търговския обект е част от МГИ „Дом за бездомните животни”. Те обясняват, че с лични средства от бакшиша или дарени малки суми от клиенти, собственикът на караванката помага на каузата в помощ за бездомните четириноги.

 „Благодарение на инициативата в кв. „Тракия” се поставиха 21 къщички за бездомни кучета и котета, бяха платени стотици левове за лечението на много бездомни животни, а други намериха стопани и ДОМ. Тогавашният кмет г- н Константин Димитров, понастоящем вече кмет на  Пловдив, подкрепи каузата, което донесе популярност и на квартала. Днес обаче се оказа, че пречим на някого ! Завидя ли ни някой, че работим и се трепем в студ и пек за залъка си, от който заделяме  за бездомните - не знам, но днес настоящият кмет на район „Тракия” в Пловдив, отказа да поднови разрешителното за работа на караванката. Мотивът на отказа е че паркът не бил за търговска дейност ! В него обаче има още два търговски обекта в съседство, караванката за италиански сладолед и тази за пиците, които обаче остават. Законът отново се прилага избирателно на " ваши" и " наши" и не всички сме равни пред него!”, пишат собствениците.

Те пишат, че са получили писмото с отказ 10 май, а в същия ден вече са били заредили стока поради това са решили да отворят на 11 май, за да не я изхвърлят. В същия ден са били проверени от Общинския инспекторат, като очакват  голяма глоба, която вероятно ще надвиши приходите на караваната. 

„Полученият отказ за издаване на разрешение за търговска дейност на караваната е не само изненадващ, но то е изцяло незаконосъобразен и неправилен.  Мотивът изтъкнат в него е необоснован, тъй като обособяването на нови търговски зони в бъдещето, по никакъв начин не променя правно регламентираната дейност на караваната към настоящия момент.  От чисто правна гледна точка не са налице законодателни промени в цитираните наредби, които да налагат промени в нормативните изисквания към преместваемите обекти”, заяви Ваня Симеонова.

Кметът на район „Тракия” Георги Гатев обаче заяви, че той е отказал разрешителното за караваната, която е за "търговия със здравословни храни" именно заради спазването на закона. Той обясни, че тя е стояла там незаконно извън регламентираното време, а и е обслужвана в разрез с нормативната уредба.

„Преди месец имахме писмо от прокуратурата, която поиска да се направят проверки на всички преместваеми обекти в града, ползвани като стационарни. Това значи, че обект, който е мобилен трябва да стои на въпросното място, а след края на работния ден да бъде премахнат от съдържателите.  Този обект стои там 24/7, видно в разрез с Наредбата”, заяви Георги Гатев.  Той допълни, че освен това е взето решение за изготвяне на нова схеми за поставяне на търговски обекти в района.  Самата каравана също не стояла на отреденото й място, като тя била 10-15 метра в страни по незнайни причини и затруднява обслужването на ел табло, което е зад нея.

„По-големият проблем обаче е друг – караваната е поставена в зона, която няма достъп за автомобили. Собствениците й постоянно влизат в парка с личните си автомобили и обслужват обекта. Отделно, за да го вкарват и изкарват оттам сутрин и вечер, те отново трябва да нарушават забраната за влизането на автомобили в парк „Лаута”. За мен е недопустимо автомобили да влизат в парковите пространства и да минават покрай децата, които са пуснати от своите родители да играят. След няколко месеца се навършват 10 години от трагичния случай с малкия Паоло от Стара Загора, който бе прегазен именно в парк от автомобил.  За мен трябва да се ограничат автомобилите във всички паркови зони в Пловдив”, заяви Гатев. На въпрос защо продължават да работят другите два обекта в близост до караваната, той заяви:

„ Двата визирани обекти – каравана за сладолед и бързо хранене се намират в уличната регулация на ул. „Георги Данчов”,  до които имат транспортен достъп. Това е видно и от картите и документите”, заяви Гатев.  Той допълни, че не е пращал искане за проверка към Общинския инспекторат, а вероятно това се дължи на публикациите в социалните мрежи, които собствениците на обекта са пуснали в същия ден.

Относно инициативата МГИ „Дом за бездомните животни” той заяви, че район „Тракия” ще продължи да бъде неин партньор, като той също ще дари средства за каузата.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина