Български фонд за жените приключва артпроект с голямо парти в Лаута

Автор: Plovdiv Now 5391
Български фонд за жените приключва артпроект с голямо парти в Лаута

Заключителното събитие по проект „Усещане за град: приобщаващ, безопасен и устойчив Пловдив“ на БФЖ ще се проведе на 4 юли 2019 г.на мястото на старата сцена в парк Лаута. Освен задължителните за всяко парти музика и танци, осем артистки, 5 българки и 3 чужденки, ще представят на жителите и гостите на Пловдив, артистичните си произведения, създадени по проекта в градската среда на ж.р. Тракия и квартал Прослав.

Скулптурни инсталации, стенописи и графити, плакати със снимки на жители от двата квартала, снимки, направени по стара фотографска техника и светлинни инсталации ще са артистичните намеси по проекта, вдъхновени и създадени специално за двата квартала. Част от тях ще можете да видите на живо на партито, а кадри от другите – на видео. Ще имате възможност да се запознаете и с техните авторки! Началото е в 18:00, вход свободен.

Как се чувстват жените в публичното пространство и какви са пречките пред пълноценното им социално включване изследват жителите на Пловдив в проекта на Български фонд за жените „Усещане за град: приобщаващ, безопасен и устойчив Пловдив“, част от програмата на Пловдив –  Европейска столица на културата 2019. Той предизвиква досегашното разбиране за градоустройството и публичната среда като джендър неутрални и настоява за нов, социално сензитивен подход към градското планиране. За да бъде постигнато високо качество на живот в града, е нужно всички хора – жени и мъже от различни възрастови групи, етнос, социален статус и пр., да имат правото да се чувстват свободно, безопасно и комфортно в публичното пространство.

„Важно е да се разбере, че улиците и публичният транспорт, например, не са неутрално поле и степента на свобода, която имат мъжете и жените, движейки се през града, е различна“, заявяват от Български фонд за жените. „Жените и момичетата преживяват случаи на насилие в градското пространство, които са различни от тези, които преживяват мъжете. Освен страх от кражба и физическо насилие, жените изпитват страх от изнасилване и отвличане, който вероятно би се увеличил многократно в неосветен подлез, и са изложени на ежедневни форми на тормоз, който се изразяват чрез думи, звуци, фрази, които ги унижават“. Този тип полово-специфично насилие засяга тяхното право на сигурност, ограничава ползването им на обществените места и им пречи да постигнат автономия, уточнява още екипът зад проекта. Проучвания показват, че жените променят ежедневните си навици много по-често отколкото мъжете. Например, те са склонни да спрат да излизат по тъмно, докато мъжете – не.

Методът, по който ще бъдат анализирани нагласите и преживяванията, се нарича изследователски разходки и е разработен от международната неправителствена организация Womenability, базирана в Париж, партньор по проекта.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина